11°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

18.04.2024 / 14:57 Ekonomija - Foto

Primjer pijace Kvadrant: Ruglo i šverc pod pokroviteljstvom politike

Pijaca Kvadrant u sarajevskom naselju Otoka postala je ruglo urbanog dijela glavnog grada.

Da joj tu nije mjesto svjedoče i fotografije koje smo danas zabilježili, a koje možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Ipak, ukupan iznos koji je izdvojila Vlada Kantona Sarajevo za sanaciju štete na pijaci Kvadrant, nakon požara u novembru, te za podršku preduzeću „Tržnice-Pijace“ prešao je 700.000 KM.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak i direktor KJKP "Tržnice-Pijace" Sarajevo Jasmin Terović potpisali su danas 400.000 KM vrijedan Sporazum o ublažavanju negativnih posljedica požara. Interesantna je činjenica da ni nadležni ne navode konkretnu namjenu novca, osim da će ovim novcem uglavnom biti pokriveni troškovi zakupnina za sve uposlenike u narednih šest mjeseci, te da će itekako pomoći trgovcima da svoja druga sredstva usmjere u nabavku robe ili za neke druge potrebe.

No tu dolazimo do problema. Radi se o klasičnom favorizovanju i stvaranju nelojalne konkurencije. Dok se s jedne strane troši enorman novac za pomoć javnim preduzećima u sektoru trgovine, privatna su pod najstrožim restrikcijama, kontrolama i ograničenjima. Na privatna preduzeća i njihove radnike pada teret punjenja budžet Kantona Sarajevo, da bi benefite mogao uživati javni.

Ovakav način odlučivanja u Vladi KS otvara prostor za brojne manipulacije, ali i otvara brojna pitanja. Jedno je - Zašto KJKP "Tržnice-Pijace" nisu osigurale pijacu Kvadrant policom osiguranja od požara
i drugih opasnosti, te zašto njihov nemar i neodgovornost sada moraju plaćati građani i privreda cijelog Kantona?

Drugi dio problema ogleda se u činjenici da je požar u Kvadrantu izbio iz zbog očiglednog nepoštivanja Zakona koji propisuje održavanje prostorija i opreme na pijaci.

Osim toga, kako kažu stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića, danima uoči požara su se suočavali sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta. To otvara pitanje otkud tkanina na ovoj pijaci? Zakon o unutrašnjoj trgovini jasno precizira da je na ovoj vrsti “tržnice (pijace) na malo predviđeno obavljanje trgovine na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda”.

Osim toga, postala je i opasnost za građane koji žive u okolnim zgradama. Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića, koje su dobrim dijelom izgorjele u požaru potvrdili su da Vlada Kantona Sarajevo nikad nije ispunila obećanja i saslušala njihove probleme.

- Problem je valjda što su stanari zgrada kupili stan u zgradi koja je dobila sve važeće građevinske i upotrebne dozvole i što je kantonalno preduzeće istim zgradama nanijelo štetu. Valjda smo mi krivi što nam je uništena imovina i što smo se mjesecima nakon toga suočavali sa raznim otrovnim česticama. Mi smo krivi i zbog toga što se na tom mjestu, u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti od požara preduzeća Tržnice-Pijace (član 40.) obavljale razne vrste nedozvoljenih djelatnosti, navode građani.

No nadležni njihove zahtjeve ne čuju. Oni ih vide tek kao poreske obveznike koji pune budžet, kako bi u izbornoj godini kantonalna preduzeća i njihovi direktori izgledali uspješno. Makar to značilo i podršku švercu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo