9°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.09.2023 / 20:54 Dijaspora - Eldina Kovačić

Mlada arhitektkinja iz BiH gradi uspješnu karijeru u Švedskoj

Mlada arhitektkinja iz BiH gradi uspješnu karijeru u Švedskoj
Foto: Screenshot/vxonews.se

Kada se bavite arhitekturom, najbitnije je da shvatite vizije ljudi koji vas unajme. To je upravo i šarm arhitketonske profesije, kažu Eldina Kovačić, arhitektkinja iz BiH i njena koleginica koja se već 20 godina u ovom poslu, Ana Lindal.

Njih dvije rade na svemu: od vila, korporativnih kancelarijskih prostora pa do dentalnih centara i stambenih zgrada.

“Projekti na kojima najviše uživamo su oni koji imaju jasnu viziju i gdje su vam date odriješene ruke”, kažu njih dvije.

Inflacija, povećanje kamatne stope te sveopšta ekonomska iscrpljenost doveli su do usporavanja građevinskih projekata u Švedskoj prošle jeseni, kaže Ana Lindal, koja je ujedno i vlasnica ove firme.

“Ipak, sve je to iza nas, danas imamo posla kao i prije, opet se gradi, opet nam zvone telefoni”, kaže Ana.

Njih dvije rade u švedskom gradu Vekše, za koji kažu da je zapravo pozitivni faktor u njihovom poslovanju.

Naime, riječ je o relativno skupom gradu, gdje se dosta gradi, tako da je biti arhitekta u ovom gradu nagrada sama po sebi.

Uglavnom, rade na vilama u okolini Vekšea, ali i na brojnim adaptacijama. Naime, brojne kompanije veoma često rade adaptacije svojih prostora, a sve je to moguće bez nekih ogromnih rekonstrukcija i rušenja. Zapravo, dosta toga se može postići sa relativno malim sredstvima.

Godine 2021. Ana Lindal je zaposlila Eldinu Kovačić koja se 2019. godine doselila u Švedsku.

Kaže da se njih dvije bukvalno nadopunjuju:

“Ja sam dobra u nacrtima, dok Eldina ima dobro oko za malo kompleksnije oblike. Nas dvije bukvalno možemo da podijelimo radne zadatke što olakšava praćenje projekata”, kaže Ana.

I pored velikog broja projekata, i dalje postoji onaj jedan o kojem sanjaju. I dok je Ana zadovoljna sadašnjim projektima koji je ispunjavaju, Eldina je nakon kratkog razmišljanja odgovorila.

“Da, san mi je da možda nekad u budućnosti uradim neki aerodrom, to bi bilo zabavno”, kaže Eldina na kraju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo