10°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

26.04.2024 / 16:25 BiH - Mostar Security Forum

McGaha: Bez NATO-a nema sigurnosti u Evropi

McGaha: Bez NATO-a nema sigurnosti u Evropi
Foto: NATO
U svijetu koji je opasniji, naš transatlantski Savez potrebniji nam je nego ikada prije.

Bez NATO-a nema sigurnosti u Evropi – poručila je brigadna generalica Pamela L. McGaha obraćajući se sudionicima prvog Mostar Security Foruma, koji je održan danas u Mostaru.

Na Forumu, na kojem su govorili vodeći stručnjaci i članovi akademske zajednice u području sigurnosti i otpornosti na hibridne prijetnje u jugoistočnoj Evropi, brigadna generalica McGaha je istakla kontinuiranu saradnju NATO-a i domaćih i regionalnih nevladinih institucija i istraživačkih instituta koji djeluju u području odbrane i sigurnosti.

''Svijet postaje sve opasniji. Strateško takmičenje i nestabilnost zamagljuju granice između sukoba i mira, u nastojanju da se podrivaju naša društva.

Stoga, te hibridne prijetnje zahtijevaju kolektivni odgovor, odgovor cijelog društva, što naš angažman prema građanima, koje nastojimo zaštititi, čini važnijim nego ikad. Događaji poput ovog foruma su ključni u podršci izgradnji otpornijih društva'', poručila je McGaha.

Pohvalila je partnerske aktivnosti s odbrambenim i sigurnosnim institucijama BiH, zasnovane na nizu partnerskih ciljeva i prioriteta koje je BiH utvrdila s ciljem unaprjeđenja svoje odbrambene i sigurnosne infrastrukture i koje će u konačnici biti na korist svih građana BiH, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo