21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

06.05.2024 / 10:44 Fudbal - Da ne ode predaleko...

Najveća tifo stranica Evrope poziva Ultrase i Red Army na primirje

Najveća tifo stranica Evrope poziva Ultrase i Red Army na primirje
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Sukobi najvatrenijih navijača Zrinjskog i Veleža, koji traju sedmicama, top su tema u evropskim tifo magazinima.

Nakon što su navijači Veleža oduzeli navijačima Zrinjskog devet transparenata prije mjesec dana, stigao je brutalan odgovor pa je popularni Red Army ostao bez (skoro) svih transparenata koje je posjedovao.

Međutim, način na koji su transparenti otuđivani nisu navijački, istaknuto je u opširnom izvještaju stranice Ultras-Tifo.net, koja važi za nautjecajniju tifo stranicu u Evropi.

"Želimo naglasiti da su obje metode krađe transparenata sramotne, a ne navijačke, pogotovo ova druga (ali ok, to je reakcija na prvu).

Provale u domove navijača, klubove, muzeje, stadione kada su prazni, čekanje na kućnom ulazu ne bi trebalo da bude dio navijačkog svijeta i protivno je navijačkom kodeksu.

Taj 'ultra kodeks' kaže da se grupa koja izgubi svoj glavni transparent treba raspasti, ali sudeći po metodama koje su mostarske grupe koristile da uzmu transparente, a koji su daleko od bilo kakvog ultra koda, sumnjamo da će se to poštivati ​​u tom smislu.

Nadamo se samo da će se dvije grupe zaustaviti na ove dvije akcije i da neće još više eskalirati, jer ko zna šta dalje može biti", navodi se na stranici Ultras-Tifo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo