21°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

07.05.2024 / 13:21 BiH - Banja Luka

Ministar Ersoy: Arnaudija je izgrađena na miru, bratstvu i spokoju

Ministar Ersoy: Arnaudija je izgrađena na miru, bratstvu i spokoju
Screenshot

Ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy danas je na svečanom otvorenju Arnaudija džamije u Banjoj Luci izjavio kako Balkan i Bosna i Hercegovina imaju poseban i veliki značaj u turskoj historiji, kulturi i srcima.

- Nikada kroz istoriju nismo bili odvojeni jedni od drugih. Naše historijsko jedinstvo učinilo nas je dijelom zajedničke sudbine. Zato ćemo danas i sutra, kao i jučer, dodatno jačati naše veze sa Balkanom - poručio je ministar Ersoy, koji je bio i izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdogana.

Najavio je da će Turska nastaviti davati sve od sebe da održimo mir i stabilnost na Balkanu.

- Džamija Arnaudija, poznata i kao Defterdarija, koju danas otvaramo u Banjoj Luci, izgrađena je takvim pristupom - zasnovanim na miru, bratstvu i spokoju - dodao je.

Podsjetio je da je Arnaudija, koja je izgrađena u Bosni i Hercegovini 1590-ih godina, teško oštećena u zemljotresu 1963. godine, te, nažalost, potpuno uništena tokom rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Džamija koja je jedna od simboličnih građevina zemlje, proglašena je 2003. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Godine 2016. vakufske direkcije dviju zemalja potpisivanjem protokola poduzele su korak ka ponovnom podizanju ove građevine, koja zauzima značajno mjesto u pamćenju Bosne i Hercegovine.

- U tom kontekstu, odmah se krenulo sa radom, skenirana je arhiva i započeta su arheološka iskopavanja. Radovi koji su trajali pet godina izvođeni su sa velikom pažnjom, a naša džamija je danas spremna za otvaranje. Danas smo sretni što zajedno sa vama otvaramo ovu džamiju - kazao je ministar.

Podsjetio je ovom prilikom i na izjavu turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdogana prilikom otvorenja obnovljene Baščaršijske džamije u Sarajevu da su "džamije znak jedinstva među ljudima i bratstva među muslimanima".

- Želim da džamija Arnaudija doprinese jačanju mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini, gdje zajedno žive ljudi različitih kultura i vjerovanja. Također želim izraziti zahvalnost vlastima Bosne i Hercegovine sa kojima smo sarađivali u ovom procesu, kao i svima koji su doprinijeli obnovi džamije, te vas sve pozdravljam s poštovanjem i ljubavlju - poručio je ministar Ersoy.

(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo