22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 17:56 BiH - Berlin

Scholz pružio podršku BiH na EU putu, Bećirović ga upoznao sa 'proruskim strujama' u BiH

Scholz pružio podršku BiH na EU putu, Bećirović ga upoznao sa 'proruskim strujama' u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru zvanične posjete Njemačkoj. Ovo je drugi sastanak dr. Bećirovića i kancelara Scholza u proteklih pet mjeseci.

 

Nakon sastanka, dva lidera obratila su se javnosti na zasebnoj press konferenciji.

"Potrebno je pokrenuti feforme i da se ubrzano na njima radi. Moraju se stvoriti preduslovi za ulazak u EU, za koji ne postoje okolni putevi, on je isti za sve. Sigurno da će se reformski napori ce se isplatiti za sve zemlje kandidate. Osim toga, gospodin Bećirović i ja smo razgovarali o mnogim drugim pitanjima koja su važna za pristupanje BiH u EU i podrška Njemačke na tom putu je neupitna.

Također, potrebno je jačati i regionalnu saradnju. Ruska agresija nam je pokazala koliko je važna saradnja svih zemalja u Evropi. Nažalost smo vidjeli da mir nije nešto što se podrazumjeva.

Pozdravljamo to što je BiH pokazala solidarnost sa Ukrajinom. Neupitna je i naša podrška Visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Njegovi napori su usmjereni prema razvoju BiH. Njemačka od 2021. učestvuje u misiji EUFOR-a Altea i želimo nastaviti u tom smjeru. Nadam se nastavku uspješne saradnje", rekao je između ostalog Scholz.

Nakon njemačkog kancelara, riječ je dobio i Bećirović.

"Iz godine u godinu BiH i Njemačka imaju sve bolju ekonomsku saradnju. Naša ukupna razmjena iznosi preko 6 milijardi KM, odnosno oko tri milijarde eura.

Želimo da ona bude još bolja i veća i da dobru saradnju inteziviramo. Oko 73 posto ukupne robne razmjene BiH ima upravo sa Njemaćkom i zemljama EU i jasno je sa kojim pravcom treba da se krećemo.

Većina naših ljudi zeli da BiH bude zemlja koja će pristupiti EU i NATO-u i to su naši državni ciljevi. Naša je obaveza da na tome radimo.

U BiH imamo jednu manju proruski orjentisanu struju koja ugrožava temlj Dejtona. Ona napada na instituciju Visokog predstavnika i Ustavni sud BiH. Zbog takve politike i postoje sankcije cijelog Zapada. Naša je želja da se vratimo u okvire Dejtona i okrenemo se ekonomskom napretku, Važna nam je vaša poruka da je nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH neupitan. Također smo razgovarali i o rezoluciji o Srebrenici i drago nam je da je Njemačka to podržala", rekao je Bećirović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo