21°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

07.05.2024 / 19:09 Svijet - Rat u Gazi

Ništa od primirja? Netanyahu ipak odbio Hamasovu ponudu

Ništa od primirja? Netanyahu ipak odbio Hamasovu ponudu
Foto: Agencije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osvrnuo se na pregovore o primirju s Hamasom nakon čega je komentarisao početak vojne ofanzive Izraelaca na preostalo palestinsko uporište - grad Rafah na jugu.

U videoizjavi koju je uputio javnosti, Netanyahu je rekao kako je posljednji prijedlog Hamasa za sporazum o prekidu vatre smišljen da sabotira ulazak izraelske vojske u Rafah.

"To se nije dogodilo. Operacija Rafah ima za cilj vraćanje talaca i eliminaciju Hamasa. Već smo dokazali u prethodnom oslobađanju talaca - vojni pritisak na Hamas je preduslov za povratak talaca", rekao je Netanyahu.

On je naglasio kako je ponuda Hamasa daleko od zahtjeva Izraela.

"Izrael neće dozvoliti Hamasu da obnovi svoju opaku vladavinu u Pojasu Gaze. Izrael neće dozvoliti Hamasu da rehabilituje svoje vojne kapacitet kako bi nastaviti raditi na našem uništenju. Izrael ne može prihvatiti prijedlog koji ugrožava našu sigurnost i budućnost zemlje", poručio je.

Netanyahu je također rekao kako je dao instrukcije izraelskom pregovaračkom timu koji se nalazi u Kairu da zauzme čvrst stav s izraelskim uslovima za mirovni sporazum.

"Paralelno s tim, nastavljamo vojnu kampanju protiv Hamasa. Zauzimanje prijelaza Rafah je veoma važan korak ka uništavanju preostalih kapaciteta Hamasa", dodao je Netanyahu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo