18°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 16°C

08.05.2024 / 13:19 Regija - Albin Kurti

Kosovo ne prihvaća da osnivanje ZSO bude uslov za članstvo u Vijeću Evrope

Kosovo ne prihvaća da osnivanje ZSO bude uslov za članstvo u Vijeću Evrope
Foto: FENA

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u srijedu kako Kosovo ne prihvaća da osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) bude uslov za članstvo Kosova u Vijeću Evrope (VE).

"Vlada ne prihvaća uslovljavanje članstva u Vijeću Evrope sa ZSO a o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Bruxellesu, a ne u Strasbourgu ", rekao je Kurti tokom sjednice kosovske Vlade.

Kosovski premijer nekoliko je puta prethodnih dana upozorio kako se proces normalizacije odnosa s Srbijom ne smije miješati s pitanjem članstva Kosova u Vijeću Evrope jer bi se u tom slučaju nanijela šteta dijalogu koji se pod sponzorstvom Evropske unije vodi u Bruxellesu.

"Vlada je neumorno radila i poduzela sve kako bi ispunila uslove za punopravno članstvo u Vijeću Evrope. Zaslužujemo članstvo jer dijelimo zajedničke vrijednosti i ispunjavamo potrebne standarde. Članstvo vidimo posebno u smislu koristi koje donosi građanima, posebno nevećinskim zajednicama dajući pristup Sudu za ljudska prava", kazao je Kurti.

Parlamentarna skupština VE je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u Vijeće Evrope, u organizaciju posvećenu ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

Konačna odluka prema posljednjim informacijama očekuje se 16. maja, a Kosovo bi u Odboru ministra VE-a trebalo osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

Mediji u regiji objavili su kako bi prijem Kosova u Vijeće Evrope mogao biti odgođen nakon posljednjih diplomatskih aktivnosti koje je poduzeo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tako je prema pisanju Albanian Posta Francuska kao članica Vijeća Evrope zatražila da se odgodi prijem Kosova u tu organizaciju jer kosovska vlada na čelu s premijerom Kurtijem nije poduzela korake ka formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO).

Pod okriljem Evropske unije Beograd i Priština su u aprilu 2013. godine u Bruxellesu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu jer Priština inzistira na priznanju, koje Beograd kategorički odbacuje.

Beograd pak inzistira od Prištine da konačno formira Zajednicu srpskih općina na što se obvezala 2013. godine no Ustavni sud Kosova je utvrdio da nije u skladu s kosovskim Ustavom.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo