12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.05.2024 / 14:58 Muzika i Film - Sankcije

Zašto BiH već osam godina ne učestvuje na Eurosongu?

Zašto BiH već osam godina ne učestvuje na Eurosongu?
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Sinoć je u švedskom Malmeu održana prva polufinalna večer Eurosonga. Dok naše susjedne zemlje Srbija i Hrvatska, pa i nešto dalja Slovenija, slave plasman u finale prestižnog muzičkog takmičenja, među 37 država, čiji je broj ove godine rekordan, već osmu godinu zaredom nema Bosne i Hercegovine...

BiH nije jedina zemlja sa naših prostora koja ne učestvuje na Eurosongu, jer tamo nema ni Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova. Razlika je samo u tome što su ove države odustale od takmičenja, dok je našoj to zabranjeno.

Rukovoditeljica Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović u svojim ranijima medijskim istupima objasnila je razloge izostanka naše zemlje s Eurosonga.
 
"Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzijske unije (EBU)", objasnila je ona za Dnevni avaz.

"Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost izdvojiti sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka. To je u ovom trenutku ogromna cifra za nas i ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima kada bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji“, dodala je ranije Babović.

Sankcije EBU-a prema BHRT-u ne znače samo zabranu učešća naše zemlje na Eurosongu, nego i zabranu prenošenja ovog takmičenja na državnom javnom TV servisu, pa ga je zbog toga publika iz BiH primorana pratiti na inostranim javnim servisima kojima imaju pristup.

Tačan iznos duga prema EBU-u zvanično nije poznat, ali se godinama špekuliše o iznosu od oko šest miliona švicarskih franaka.

Šta se dešava danas?

Babović je za Vijesti.ba objasnila kako situacija ni danas nije bolja.

"Odredbe Zakona o raspodjeli RTV takse se ne poštuju, BHRT ne dobija zakonom garantovan prihod iz kojeg bi mogao finansirati ovaj projekat. A sad dodatno na to i FTV ne plaća usluge koje im pružamo tako da je vrlo teško očekivati neke promjene u skorije vrijeme", navela je Babović.

Također nam je objasnila kako u ovoj situaciji nema ničijeg konkretnog propusta.

"U pitanju su sankcije EBU zbog dugovanja, o tome pričamo od 2017.godine."

Potencijalna rješenja su, zaključuje Babović za Vijesti.ba, u rukama političara i primjeni Zakona o javnom RTV sistemu, odnosno raspodjeli prikupljene RTV takse u skladu sa odredbama Zakona, ili u donošenju novog zakona i osiguranju stabilnih izvora finansiranja.

"Nažalost, već vam je sigurno poznato da RTRS od 2017. godine ne prebacuje prikupljena sredstava iz RS-a BHRT-u i FTV-u, pa tako ni RTV Federacije BIH iz Federacije ne prebacuje sredstva u RS. BHRT opstaje i izvršava sve zadatke i poslove sa 50% prihoda od RTV takse skupljene na teritoriju Federacije i u gubitku je u odnosu na prihod iz Zakona za cca 80 miliona KM dok su entiteteski javni servisi naplatili, RTRS oko 53 miliona a RTVFBiH preko 20 milona KM više nego što im po zakonu pripada", zaključila je Lejla Babović za Vijesti.ba.

E. Šahbazović
V. Vukmirović

(Vijesti.ba)

Izdvajamo