12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

08.05.2024 / 22:13 Svijet - Adaisseh

Petero ubijenih u izraelskom napadu na jug Libana

Petero ubijenih u izraelskom napadu na jug Libana
Foto: Agencije
Libanski sigurnosni izvor je rekao da je pet osoba, uključujući dva borca Hezbolaha, ubijeno u srijedu u izraelskim napadima na južni Liban, a palestinska naoružana grupa prijavila je tri smrtna slučaja u svojim redovima.

Izrael i Hezbolah, saveznik Hamasa, pojačali su prekograničnu razmjenu vatre koja je u toku nakon napada palestinske grupe 7. oktobra na južni Izrael koji je izazvao rat u Gazi.

Prema libanskom sigurnosnom izvoru, "dva borca Hezbolaha" ubijena su u izraelskom zračnom napadu na pogranični grad Adaisseh.

Hezbolah je kasnije objavio da su dva njegova borca "mučenički stradala na putu za Jerusalem", izraz koji koristi da se odnosi na pripadnike ubijene u izraelskoj vatri.

U odvojenom napadu na selo Khiam u srijedu su ubijene tri osobe koje su vjerovatno bile "palestinski borci", rekao je libanski izvor.

Palestinska militantna grupa Islamski džihad kasnije je objavila izjavu u kojoj se navodi da su tri njena borca ubijena na granici s Izraelom.

Slike AFP-a pokazale su ogroman oblak dima koji se diže iznad Khiama nakon udara.

Izraelska vojska je saopćila da su njeni "borci napali vojne strukture... u oblastima Khiam, Adaiseh" i drugim gradovima na jugu Libana.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo