15°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

09.05.2024 / 08:55 Muzika i Film - Ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Poznati iranski reditelj osuđen na bičevanje i osam godina zatvora

Poznati iranski reditelj osuđen na bičevanje i osam godina zatvora
Sud u Iranu osudio je poznatog filmskog reditelja Mohammada Rasoulofa na osam godina zatvora i bičevanje zbog zločina protiv nacionalne sigurnosti, rekao je jučer njegov advokat.

Babak Paknia navodi kako je sud utvrdio da su Rasoulofovi filmovi i dokumentarci "primjeri zavjere s namjerom provedbe zločina protiv sigurnosti zemlje".

Sud je također izrekao neodređenu novčanu kaznu i naredio zapljenu Rasoulofove imovine, dodao je Paknia.

Rasoulof je 2020. osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film na festivalu Berlinale za "There Is No Evil", a njegov film "A Man of Integrity" dobio je priznanje Certain Regard u Cannesu 2017.

Najnoviji rad scenarista i redatelja, The Seed of the Sacred Fig, trebao bi biti premijerno prikazan sljedeće sedmice na Filmskom festivalu u Cannesu u Francuskoj.

Iranske vlasti su nešto prije prikazivanja novog filma ispitale neke glumce te im zabranile napuštanje zemlje, a Rasoulofu poručile da povuče film s festivala, tvrdi Paknia.

Iranski sud je 2022. osudio Rasoulofa na godinu dana zatvora i zabranio mu snimanje filmova na dvije godine jer je, kako navodi, vršio propagandu protiv sistema.

Iransko nezavisno udruženje reditelja kritizirala je najnoviju kaznu: "Neovisni kinematografi osuđuju nevaljanu presudu protiv Mohammada Rasoulofa i stoje uz njega i sve umjetnike koji ismijavaju cenzuru vlade."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo