16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 09:19 BiH - Na potezu Tužilaštvo

Nalaz vještaka: Potpisi na peticiji protiv gradnje kamenoloma Kuti falsifikovani

Nalaz vještaka: Potpisi na peticiji protiv gradnje kamenoloma Kuti falsifikovani
Foto: Vijesti.ba

Priča o kamenolomu na lokaciji "Zukulja" Kuti - Livač kod Mostara, dobila je i novi aspekt.

I dok je resorno federalno ministarstvo na svojim zvaničnim stranicama objavilo nacrt rješenja kojim se izdaje okolišna dozvola investitoru “Majdan Kuti” d.o.o. Mostar za eksploataciju i preradu mineralne sirovine dolomita i krečnjaka, do javnosti su dospjele i nove informacije o tome šta je lokalno udruženje radilo kako bi spriječilo ovu investiciju.

Naime, mještani naselja Kuti su putem punomoćnika iz zajedničkog advokatskog ureda Paponja - Bunoz, angažovali vještaka Marina Musu da, za njihove potrebe, uradi vještačenje mosta iznad rječice Sušice.

Musaka je izvršio uviđaj dana 09.09.2021. godine, u prisustvu predsjednika udruženja EKO UDRUŽENJE KUTI Anera Omanovića, Željka Primorca, Aleksandra Loze. Kao prilog, odnosno dio ovog stručnog nalaza vještaka, iz udruženja su priložili i „Peticiju protiv otvaranja kamenoloma na lokaciji Zukulja Kuti – Livač“, potpisanu, navodno, od strane mještana.

Potom su advokati društva MAJDAN – KUTI d.o.o. Mostar, Milenko Krčum i Haris Hakalović razgledanjem isprava uočili da su grupe navodnih potpisnika sa istim prezimenima toliko podudarne u grafemima prezimena (primjerice Omanović ili Lozo), što je kod advokata društva MAJDAN – KUTI d.o.o. izazivalo sumnju u krivotvorenje ovih potpisa.

Zatim su punomoćnici društva MAJDAN – KUTI d.o.o. angažovali stalnog sudskog vještaka Ismeta Katanu (vještak kriminalističke struke, podoblast vještačenje novca, dokumenata i rukopisa), koji je na osnovu izvršenog kriminalističkog istraživanja i grafološkog vještačenja potpisa na pomenutoj peticiji, dao stručno mišljenje te je utvrdio manipulacije sa svojeručnim potpisima, odnosno da je određeni broj potpisa na peticiji – krivotvoren.






Prema onome što se vidi iz stručnog mišljenja vještaka, većina manipulacija – krivotvorenja je uočena kod prezimena Omanović i Lozo.

Nakon toga, punomoćnici društva MAJDAN – KUTI su 2. aprila ove godine, podnijeli krivičnu prijavu protiv više NN osoba iz naselja Kuti te, kako se navodi "sasvim izvjesno osoba koje se prezivaju Omanović i Lozo (ali i drugih), zbog krivičnog djela iz članka 373 KZ FBiH".

Tužilaštvo HNK bi trebalo provjeriti navode podnosioca prijave, te za početak angažovati vještaka koji će također uraditi vještačenje potpisa na pomenutoj peticiji mještana naselja Kuti.

Ukoliko bi i vještak tužilaštva potvrdio da je određeni broj potpisa na peticiji krivotvoren, moglo bi uslijediti pozivanje potpisnika peticije zbog utvrđivanja identiteta osoba koje su eventualno krivotvorile potpise.

Ako bi se identifikovali počinioci djela, protiv istih bi se mogla podići i optužnica zbog počinjenog krivičnog djela iz članka 373 KZ FBiH za što je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo