15°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

09.05.2024 / 10:04 Obrazovanje - Preko 500 prijavljenih učenika

Trideset finalista na putu ka vrhu Ekonomske olimpijade u BiH

Ovogodišnja Ekonomska olimpijada u Bosni i Hercegovini je privukla ogroman broj škola i takmičara.

Preko 500 učenika i učenica iz 58 srednjih škola se ove godine prijavilo na četvrtu po redu Ekonomsku olimpijadu, a 433 takmičara pristupilo je online testiranju u prvom školskom krugu takmičenje, od čega je njih 105 je ostvarilo potrebni minimum od 17 tačnih odgovora, čime su uspješno završili školski krug takmičenja.

Među ovim mladim talentima istaknulo se trideset (30) finalista iz 14 srednjih škola širom Bosne i Hercegovine, koji će se nadmetati u finalu Ekonomske olimpijade na Univerzitet u Sarajevu Ekonomski fakultet, suorganizatoru takmičenja.

Najbolje plasirani takmičari školskog kruga takmičenja su Irma Čomaga iz JU "Srednjoškolski centar Vogošća", Emina Hodžić iz Richmond Park International Secondary School Sarajevo i Faris Ćerim iz Druge gimnazije Sarajevo.

Druga gimnazija Sarajevo, pod koordinacijom profesorice Azemine Efendić, zauzela je vodeću poziciju sa čak pet (5) finalista.

Slijedi ih JU Mješovita srednja škola Banovići sa četiri (4) finalista, koordinisana od strane profesorice Mirhete Mujezinović, te JU "Srednjoškolski centar Vogošća" sa tri (3) finalista pod koordinacijom profesorice Razije Karahmet.

Ostale škole koje su se plasirale u finale bh. Ekonomske olimpijade uključuju JU Mješovita srednja škola "Hasan Kikić" Gradačac, Gimnaziju OBALA Sarajevo, Srednju tehničku školu Zavidovići, JU Mješovita srednja škola Kalsija, JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednju školu "Ivan Goran Kovačić" Kiseljak, Richmond Park International Secondary School Sarajevo, JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar, JU Mještovita srednja škola Musa Ćazim Ćatić Olovo te Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk, svaka sa svojim talentovanim finalistom koji će se boriti da se nađe među pet (5) takmičara koji će predstavljati BiH na međunarodnom finalu u Grčkoj.

Finalno takmičenje Ekonomske olimpijade koje će se održati u prvoj sedmici jula obećava pozitivan takmičarski duh, intelektualni izazov i priliku za mlade da pokažu svoje vještine i stečeno znanje tokom takmičenja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo