18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 12:14 BiH - Tridesetak antifašista

Skromnom svečanošću obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Zenici

Prigodnim obraćanjima, polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem pošte minutom šutnje poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata ispred Spomen-kosturnice "Papirna"...

...ponovo je tek samo tridesetak zeničkih antifašista i u tom gradu obilježilo 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, odnosno 79. godišnjicu od završetka Drugog svjetskog rata na tlu Evrope.

Današnji se dan obilježava i kao Dan Evrope, a cvijeće su položile samo delegacije organizatora, Saveza udruženja antifašističkih boraca NOR-a Zeničko-dobojskog kantona (SUABNOR ZDK) i Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica (UABNOR) te Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine iz tog grada i kantona.

Predsjednik Upravnog odbora SUABNOR-a ZDK Sretko Radišić podsjetio je kako je 1. septembra 1939. godine invazijom na Poljsku, Hitler pokrenuo ratnu mašineriju te je već prvog dana stradalo, kako je kazao, neslućeno mnogo civila.

- Na današnji dan bombardovan je Berlin, od strane snaga Crvene armije, i tu je na desetine hiljada stanovnika glavnog njemačkog grada izgubilo živote. Rat samo upozorava na jednu istinu - da je mnogo stradalih, a da je najviše nedužnih i nevinih žrtava. Zato je danas povod da se sjetimo svih njih - kako onih od 1941. do 1945. godine, u našem NOR-u, tako i onih koji su živote dali od 1992. do 1995. godine u borbi za suverenu, nezavisnu i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Radišić.

On je istakao kako, sa ovog skupa, šalju poruku i izražavaju svoje želje i nade da "više nikada i nigdje ne bude rata".

- Međutim, Gaza je veliko upozorenje. Gaza je, rekao bih, ponor savjesti čovječanstva i to se pod hitno mora zaustaviti, jer svaka sekunda znači jedan život - poručio je Radišić.

Nažalost, istakao je, razvijeni svijet želi podjele, a bogati radi svoje daljnje dobrobiti žele “da stave pod kontrolu one koji su mnogo brojniji i koji su u masi mnogo siromašniji".

- Znači, govorimo o godišnjici pobjede nad fašizmom, a i dalje su na sceni podjele po etničkom osnovu; i dalje jačaju desne snage; i dalje se pokazuje snaga mišića, a manje snaga razuma…Koliko će politika Sjedinjenih Američkih Država ili njen antipod Rusija uravnotežiti situaciju ostaje da se vidi. Ali, primjer Ukrajine nimalo ne ohrabruje jer se već ušlo u treću godinu ratovanja, a kaže se da je saldo žrtava blizu 500.000 - naglasio je Radišić.

Mali broj građana koji su se odazvali obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, kaže Radišić, pokazuje da "ljudi ne vole, da zaboravljaju, da iz godine u godinu smatraju da im je to manje značajno i manje važno", ali sve što, kazao je, govori da mora biti drugačije.

Danas je i Dan ljiljana koji su, podvukao je Radišić, "u prvom redu bili borci, davali su živote i pokazivali svojim časnim primjerom kako se treba boriti" pa na današnji dan odaju poštu i njima, kao i onima čija su imena na Spomen-obilježju "Kameni spavač".

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo