17°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 16:15 Politika - Banja Luka

Dodik: Sa partnerima na nivou BiH moguć razgovor kada ispune već dogovoreno

Dodik: Sa partnerima na nivou BiH moguć razgovor kada ispune već dogovoreno
Foto: FENA
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik poručio je da sa partnerima na nivou BiH uvijek može razgovarati, ali da ne zna o čemu bi pričali imajući u vidu da ni ranije dogovore nisu ispoštovali.

- Kada ispune ono o čemu smo se dogovorili, poput raspodjele sredstava od akciza, onda možemo razgovarati i o budžetu. Prije toga ne - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da RS gubi jer se sredstva ne raspoređuju kako je dogovoreno, te podsjetio da je opšta stopa raspodjele da 38 odsto ide RS, a ostalo Federaciji BiH i Brčko distriktu.

- Po tom principu se dijeli 90 posto sredstava, 10 posto ostaje neraspoređeno da bi se vršila nivelacija. Imali smo sastanke i dogovorili da RS bude dodijeljeno 36 posto, pa već pet mjeseci čekamo da se to završi, ali u FBiH neće da glasaju na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH za ono što je politički dogovoreno - naveo je Dodik.

On je naveo da bi sada željeli da povećaju budžet, za koji nije sporno da ostane u prošlogodišnjim okvirima povećan za dio dobiti koju je ostvarila Centralna banka BiH oko 40 miliona KM.

On je rekao da su više puta prolongirani i termini za razgovor o Ustavnom sudu BiH, što ponovo ne žele da stave na dnevni red, te naglasio da je neophodno završiti priču o Sudu BiH i tome da važe samo zakoni koje donose zakonodavni organi u BiH, a ne neki drugi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo