16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 19:48 Muzika i Film - Eurosong

Tokom posljednje probe izraelske predstavnice u publici se zaviorile 'palestinke'

Tokom posljednje probe izraelske predstavnice u publici se zaviorile 'palestinke'
Foto: X
Tokom posljednje probe druge polufinalne večeri Eurosonga, došlo je do "incidenta" u dvorani u Malmeu.

Izraelska predstavnica je izvodila svoju pjesmu, a u publici su dvojica muškaraca istakla propalestinska obilježja - zastavu i maramu koju popularno zovu 'palestinka'.

Osiguranje je odmah reagovalo, oduzelo im simbole i izbacilo iz iz dvorane.

Organizatori takmičenja za pjesmu Eurovizije ranije su najavili da "zadržavaju pravo ukloniti sve palestinske zastave i propalestinske simbole tokom takmičenja", a to znači da je u dvoranu zabranjeno unositi bilo šta što asocira na Palestinu.

Očekuje se da će nadzor biti posebno strog večeras, kada u drugoj polufinalnoj večeri nastupa Izrael.

Palestinske zastave mogle su se vidjeti i u ostatku gledališta, a kao što vidite na snimku - ekspresno su oduzimane.

Michelle Roverelli, voditeljica komunikacija takmičenja, dodala je da posjetitelji smiju unijeti i isticati samo zastave koje predstavljaju zemlje koje sudjeluju u događaju, kao i LGBT zastavu duginih boja.

"EBU (op.a., organizator Eurosonga) zadržava pravo ukloniti sve druge zastave ili simbole, odjeću, predmete i transparente koji se koriste za vjerovatnu svrhu instrumentaliziranja TV emisija", dodala je.

Podsjećamo, izraelsku eurovizijsku predstavnicu Eden Golan publika je izviždala i na drugoj generalnoj probi, a u Malmeu su danas održani veliki propalestinski protesti na kojim je bilo više od osam hiljada ljudi.

Uz palestinske zastave i marame, bubnjeve, zviždaljke, razglase i baklje, ljudi na protestima su uzvikivali slogane poput: "Ovo je genocid", "Sva su djeca jednaka" i "Švedska probudi se!"


(Vijesti.ba)

Izdvajamo