21°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C

19.05.2024 / 10:14 Ekonomija - 11,5 miliona eura

Ekološka održivost kroz energetsku efikasnost u javnim ustanovama KS

Ekološka održivost kroz energetsku efikasnost u javnim ustanovama KS
Foto: FENA
Kanton Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša od 2019. godine u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, implementira Projekat ''Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo''.

Projekat se finansira iz sredstava EBRD-a u ukupnom iznosu od oko 11,5 miliona eura.

- Sredstva će biti utrošena isključivo u svrhu energijske efikasnosti 40 odabranih javnih objekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva a koji se nalaze na Listi javnih objekata koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, naglasio je prilikom obilaska radova premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk.

energijska efikasnost u KS

U toku je realizacija Faze 2 projekta ''Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo'' kojom je obuhvaćeno 17 objekata. Do kraja godine planirano je da standarde energijske efikasnosti primjenimo na ukupno 40 javnih objekata, uključujući škole, vrtiće, fakultete i zdravstvene ustanove Projekat se finansira iz sredstava EBRD-a u ukupnom iznosu od oko 11,5 miliona eura. Vlada Kantona Sarajevo ga implementira putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Radove na nekima od objekata iz ove faze realizacije, obišao sam skupa s resornim ministrom Bojan Bosnjak, ministricom odgoja i obrazovanja u Vladi KS Naida Hota-Muminović i Adna Mesihović, ministricom nauke, visokog obrazovanja i mladih.

Posted by Nihad Uk on Nedjelja, 19. maj 2024.


U okviru Faze 1, mjere energijske efikasnosti provedene su na tri objekta Javne Ustanove ''Studentski centar'', tri vrtića, jednom domu zdravlja, šest osnovnih škola i dvije srednje škole.

Početkom marta započela je Faza 2 kojom je obuhvaćeno sedamnaest objekata: dva vrtića, jedanaest osnovnih škola, jedan dom zdravlja, dvije srednje škole i jedan fakultet. Radovi su u poodmakloj fazi i očekivati je da će korisnici ovih objekata uskoro boraviti u kvalitetnijim prostorima.

- Povećanje udobnosti i kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, smanjenje troškova i dugoročna ušteda kroz niže račune za energiju, poboljšanje energetske sigurnosti i očuvanje prirodnih resursa, samo su neki od pozitivnih učinaka ovog projekta, pojasnio je Bojan Bošnja, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Premijer Nihad Uk, zajedno sa saradnicima iz resornih ministarstava, do kraja mjeseca planira obići sve objekte iz Faze 2 na kojima se obavljaju radovi. Paralelno sa ovim aktivnostima, u pripremi je Faza 3 kojom će biti obuhvaćena adaptacija još osam objekata.

- Objekti u završnoj fazi projekta energijske efikasnosti, valorizirani su kao kulturno dobro od strane Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Posljednjom fazom biće obuhvaćen jedan vrtić, četiri srednje škole i tri fakulteta u Kantonu Sarajevo, zaključio je premijer Nihad Uk.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo