LOŠ

Putuj Evropo...

image Finci i Sejdić

Po svemu sudeći, nije za očekivati da će bh. političari ispoštovati rokove koji su dogovoreni krajem juna na sastanku u Bruxellesu, a tiču se implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“.

Do 31. augusta trebalo bi uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“.
 
Privremena parlamentarna komisija za provođenje presude u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“, koja je formirana u oktobru prošle godine i sastavljena od predstavnika svih parlamentarnih stranaka, razmatrala je prijedloge za izmjene Ustava, ali nije uspjela usaglasiti konkretne amandmane na Ustav BiH koji bi bili upućeni u parlamentarnu proceduru. 
Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović misli da je mala vjerovatnoća, s obzirom na ambijent koji je prisutan u Bosni i Hercegovini, da će se ispoštovati rokovi vezano za implementaciju presude Evropskoga suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“.
 
Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, koji je kao predstavnik Vijeća nacionalnih manjina prisustvovao sjednicama privremene parlamentarne komisije za provođenje presude „Sejdić i Finci protiv BiH“, kazao je Feni da apsolutno nije optimističan da će do 31. augusta u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog za provedbu ove presude. 
 
Po njegovim riječima, to će biti još jedan rok postavljen od  predstavnika međunarodne zajednice koji neće biti ispoštovan.

 

(Vijesti.ba)


  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain text


Vaše mišljenje
Izaberite predsjednika SDP-a BIH