"Spavaće sobe smrde po smeću i ljudskom znoju"

Novinar jedva izdržao 10 dana u firmi iPhonea

image iPhonea / 24sata.info

Spavaće sobe smrde po smeću i ljudskom znoju. U ormarićima je gomila žohara, plahte su prljave, a ispred svake sobe je hrpa smeća. Higijena je na doista užasnom nivou, uvjeti su neljudski" - Ovim je riječima novinar kineskog Shangai Evening Posta, Wang Yu opisao boravak u tvornici korporacije Foxconn u gradu Tai Juanu. Naime, Yu se zaposlio u tvornici kako bi otkrio u kakvim se uvjetima proizvode novi modeli iPhonea 5.

Kako piše u svom izvještaju za Shangai Evening Post, Yu se u tvornici zaposlio prilično lako - trebalo je odgovoriti na nekoliko pitanja o fizičkom i psihičkom zdravlju, a zatim donijeti osobnu. Uslijedio je intenzivni sedmodnevni trening, a zatim su mu pokazali su mu gdje će spavati, jesti, te kako sastaviti telefonski uređaj, prenosi index.
 
"Moj posao bio je označavati uređaje na četiri mjesta, u smjeni sam ih znao označiti i do 3.000. Trpio sam iznimne boli u vratu, leđima i rukama, a traka jednostavno nije stajala. Radnik preko puta mene u jednom je trenutku klonuo od iscrpljenosti i legao na pod.
 
Nadzornik je to primijetio i natjerao ga da stoji u kutu 10 minuta, kao da smo ponovo u školi. Radili smo noću, od ponoći do 6 ujutro, ali uvijek se ostajalo duže jer nitko ne smije stati dok traka ide. Pregladnio sam i nevjerojatno sam iscrpljen", napisao je Yu. Također, Yu je primijetio da se na svim prozorima iznad prvog kata nalaze rešetke i to vjerojatno kako bi se spriječila samoubojstva. Nakon deset dana ovog "smrdljivog pakla", novinar je dao otkaz.

(Vijesti.ba)
  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain text


Vaše mišljenje
Izaberite predsjednika SDP-a BIH