Video

Pogledajte nevjerovatnu robotsku pticu

image Robotska letjelica / vijesti.ba

Letjelice mogu ostvariti pokret prema naprijed u zraku na nekoliko načina, ali postoji jedan koji je po mnogočemu jedinstven - konstantno izvrtanje iznutra prema van.

Od firme Festo, koja je dizajnirala i izradila nevjerovatnu robotsku pticu, odnosno kopiju galeba, stiže letjelica SmartInversion, koja u zraku može biti neograničeno dugo vremena.

Dizajn letjelice osmislio je Paul Schatz, a radi se o šesterostranom prstenu prizmi, koje se spajaju na kocu i kad se otpuste s kocke, onda se počnu presavijati i formirati nova geometrijska tijela te pritom stvaraju protok zraka, koji čitavu konstrukciju pomiče unaprijed. Letjelica je punjena helijem pa zbog toga lebdi u zraku.

Trenutno se letjelica nalazi izložena u Hannoveru na sajmu tehnologije Messe, a posjetioci mogu i upravljati njom putem smartphone uređaja, ako što se može vidjeti u priloženom videu.

Okvir letjelice napravljen je od karbonskih vlakana, a tri motora kontrolišu njeno rotiranje, uz kontrolu putem kompjutera ugrađenog u samu letjelicu.

Let ove letjelice izgleda čudno i neuobičajeno, ali da biste stekli pravi dojam o tome, pogledajte priloženi video.

(vijesti.ba)
  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain text


Vaše mišljenje
Izaberite predsjednika SDP-a BIH