Otvorena istraga

Tragičan kraj komandanta bihaćkog HVO: Smaknut naočigled Atifa Dudakovića

image

BIHAĆ - Osamnaest godina nakon ubistva ratnog komandanta HVO-a u Bihaću Vlade Šantića, zajednički istražni tim inspektora Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a Unsko-sanskog kantona ponovno je otvorio istragu o misterioznom nestanku hrvatskog generala ...

...  kojem se u noći između 8. i 9. marta 1995. izgubio svaki trag.

Posljednji je put Vlado Šantić viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća, na proslavi Dana žena, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH.

Iako je Šantić iz hotela izveden naočigled tridesetak svjedoka, među kojima su bili bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i njegovi najbliži saradnici Hamdija Abdić Tigar, Aleksandar Mrenica, Bećir Sirovina i Mirsad Sejdić sa svojim pratiljama, niko od prisutnih gostiju, krajiške vojne elite, kasnije nije znao, ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni saborac.

Tijelo komananta bihaćkog HVO-a, i pored brojnih potraga, ni do danas nije pronađeno.

Kako Slobodna Bosna doznaje iz izvora bliskih federalnom MUP-u, nakon što je u jesen prošle godine reaktivirana istraga o likvidaciji Cvijana Radića iz Bihaća (ubijen krajem januara '97.), inspektore koji su bili angažovani na rasvjetljavanju tog zločina kontaktirao je tajanstveni svjedok, nudeći informacije o ubistvu Vlade Šantića.

Navodno je svjedok bio spreman otkriti mjesto na kojem je nesretni Šantić zakopan, ali i imena njegovih ubica, no problemi su nastali kada je zauzvrat tražio novčanu nagradu. Federalni su policajci tada, na temelju prikupljenih saznanja, napisali službenu zabilješku koja je odmah proslijeđena Tužiteljstvu BiH.

U međuvremenu su došli i do drugih svjedoka koji su, istina u strogoj konspiraciji, dali dragocjene informacije o smaknutom generalu i događajima koji su prethodili njegovom tragičnom kraju.


(Vijesti.ba/Nezavisne)Prijavi se na RSS komentara Komentari (4 dodano):

DUDAK dodano 07/03/2013 15:17:27
avatar
HAAHHA, Hajmo cetalji opet u plac. to generale, tako se radi sa izdajnicima. GENERALE SAMO ZOVI
Thumbs Up Thumbs Down
0
dodano 07/03/2013 05:01:19
avatar
Ova prič* vrijeđ* inteligenciju normalna čovjeka.
To bi bilo isto kao da npr. u jednoj firmi bude otpušten radnik, * direktor ne zna ko ga je otpustio, iako je on potpisao rješenje.
Odluku je ovdje donio Atif Dudaković, * ko je izvršilac manje je važno.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Bihac dodano 06/03/2013 23:58:31
avatar
Koketirao sa četnicima. * zna se šta onda slijedi.
Thumbs Up Thumbs Down
9
dodano 06/03/2013 23:06:51
avatar
Vrijeme je da Dudak propjeva.
On je bio gospodar zivota i smrti.
Thumbs Up Thumbs Down
-6
ukupno: 4 | Prikazano: 1 - 4
Dodaj svoj komentar comment

  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain textVaše mišljenje
Izaberite predsjednika SDP-a BIH