Karadžićeva odbrana

Srbi su, da su htjeli, mogli ''satrati'' bosanske muslimane i Hrvate!

image Radovan Karadžić

SARAJEVO - Tokom današnje žalbene rasprave u Haškom sudu (ICTY) koja se održava povodom prošlogodišnjeg oslobađanja bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića optužbi za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, Peter ...

... Robinson, pravni savjetnik bivšeg vođe bosanskih Srba, kazao je da je namjera bosanskih Srba bila raseljavanje Bošnjaka i Hrvata, a ne njihovo uništenje, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

“Namjera je bila da dođe do raseljavanja, a ne do uništenja bosanskih muslimana i Hrvata. Stoga tražimo da Haški sud pažljivo razmotri ovaj slučaj i utvrdi da li zaista postoje dovoljni dokazi kako bi se utvrdio čin genocida. Nema dovoljno dokaza da su djela počinjena u tim općinama počinjena sa namjerom da se stanovništvo uništi u potpunosti”, rekao je Robinson.

Napomenuo je da je moguće da postoje određeni dokazi, istakavši da oni ne omogućavaju da bude izrečena osuđujuća presuda.

“Bosanski muslimani su odvođeni u logore gdje su bili zatočeni, ali je većina razmijenjena. Bosanski Srbi mogli su da ih bukvalno ''satru'', ali su ih pustili na slobodu! Zato nema dokaza da se to može okarakterizirati kao čin genocida. Da su Karadžić i Mladić željeli da unište bosanske muslimane, kako bi im onda dozvolili da se spase? Sjetite se da je ubijeno manje od dva posto bosanskog stanovništva. Ne samo da su ih pustili na slobodu, nego su se pobrinuli i za njihov prijevoz”, kazao je Robinson, prenio je novinar agencije Anadolija.

Eventualni dokazi za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini, odnosno u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, dodao je Robinson, moraju da budu na takvom nivou da uvjere Haški sud da je genocid zaista i počinjen.

Haški tribunal odbio je 28. juna prošle godine zahtjev Karadžića da bude oslobođen na polovini suđenja, utvrdivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po 10 tačaka optužnice, uključujući i one za genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodilo tačke optužnice za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u drugih sedam općina u BiH.

Prema jednoj od tačaka optužnice protiv Karadžića u Hagu, snage bosanskih Srba su u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Bošnjake i Hrvate ''unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe''.

U četiri žalbena osnova, Haško tužilaštvo tvrdi da bi ''svako razumno vijeće moglo da zaključi da je u Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku počinjen genocid'', kao i da su ''Karadžić i drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata dijelili specifičnu namjeru čiji je cilj bilo fizičko uništenje bosanskih muslimana''.


(Vijesti.ba/AA)Prijavi se na RSS komentara Komentari (15 dodano):

realnost dodano 17/04/2013 19:22:35
avatar
Ralnost je da vise i ove sudije moraju da glume pristojnost.vjerujem da bi rado rekli *Lazove Karadzicu ne seri majke ti Koje te rodila takvog necovjeka.Meni je licno drago da sto vise laze da vide sa kojim psihopatom imaju posla...Karadzicu zelim puno zdravlja i da sto duze pozivi iz razloga da dozivi kraj sudzenja i osudu koja nece zadovoljit pravdu za zlo Koje je nanio svojim zlocinacko genocidnim postupcima.Srbi su vec osudzeni na ovom zemaljskom sudu,ali nisu ni svijesni kakav ih Boziji sud ceka.
Kad ich stignu sve kletve i proklinjanja za ono zlo prema covjeku ma ko on bio..
Zlocinci Karadzic Mladic i ovaj sad Krkan Dodik daju mi snagu * vjerujem kao i mnogim drugim da ako treba kao sto sam branio Bosnu i Hercegovinu 92-95 branit cu opet,Samo sto ne bi Bosnjacko Katolickih politicara dobro prosli..* nek se svako od njih nadje jel pripada izdajicama radi svojih privatnih interesa..* vjerujem i mnogi drugi. Izjava Milutina Kukanjca je na YouTube.Izjava glasi *sto im je JNA zaouzela to su osvojili..* Guzina govori osvojili smo Otes,Kukanjac-to je malo mjesto to je nista ..I rece ne lazite sami sebe..da vam nije bilo JNA nebi imali nista..Svim osobno ili licno Svajom losem covjeku zlocincu mrzitelju Bosne i Hercegovine i ovim novim bogatasima koji su se obogatili ili bogate i danas ..zelim da im se sijeme zatre..da umiru sa punim dzepovima Zlata..Da imaju grob opcinjen dijamantima...Za Bosnu i Hercegovinu ponovo spreman da je branim...
Thumbs Up Thumbs Down
10
dodano 17/04/2013 17:08:13
avatar
Dobro kaze ovaj prvi komentaror,samo steta sto mi nismo iskoristili prednost koju smo realno imali bacace plamena na tenkove i juris!
Thumbs Up Thumbs Down
-2
era dodano 17/04/2013 17:04:06
avatar
kondore, ti si glupson i majmunčina kakvog nadaleko nema!!!!!!!!!!ti se ovde kačiš u komentare * pojma nemaš,lupaš neke nebuloze u koje i sam nevjeruješ,možda ti o ratu pričao tata,koji je stariji glupson od tebe.pakuj stvari i bježi u kakvu džunglu i skači po drveću,to je za tebe:::
Thumbs Up Thumbs Down
4
dodano 17/04/2013 15:07:31
avatar
Zna se ko je pjevao "Danke Detcheland" i zapomagao: heljp Baznia, heljp đenosajd, heljp, heljp,..
Thumbs Up Thumbs Down
-3
Kondore majmune dodano 17/04/2013 14:31:21
avatar
Kondore majmuncino da smo mi imali oruzja i zauzeli mjesta oko banja luke i ostalih gradova nebi vas bilo ni u sibiru.vi usrane junacine kako ste bjezali od petog korpusa ?pa su vas istjerali hrvati iz hrvatske.mucni tom kacavendinom glavom nabije vas sve na *****
Thumbs Up Thumbs Down
4
dodano 17/04/2013 14:25:25
avatar
Ovo je zbilja bolesno i nepotrebno komentirati.(ante antić)
Thumbs Up Thumbs Down
-2
Kondor dodano 17/04/2013 14:14:51
avatar
Muslimani da su bili sila nebi utociste trazili kod sokaca medjunarodne zajednice i mudzahedina niste svijesni koliko su vas stranci spasili zajedno sa us.tasama i hrvatski generali su priznali da su imali svu onu silu naoruzanja rijesili bi rat za kratko vrijeme ali problem je taj Srbi gdje su god bitke poceli dobijati stranci su ih zaustavljali sijetimo se samo 1995 i bombardovanja polozaja vojske Republike Srpkse od strane nato pakta nije lako bilo suprostaviti se daleko nadmocnijoj sili ratovali su protiv muslimana Hrvata mudzahedina medjunarodne zajednice i nato pakta SLAVA JUNACIMA muslimani se samo ponose Vozucom gdje su Srpske vojnike izmasakrirali na najsvirepije nacine ali nije vam to zaboravljeno Srbi su tamo gurnuti u smrt zato sto je zakazao neko iz Srpske komande volio bih da se pronadje taj pa da odgovara za to sto je ljude gurno u smrt znajuci i sam da je Vozuca morala pripasti muslimanima takva je bila politika izasla je knjiga bitka za Vozucu u kojoj je sve jasno opisano od ljudi koji su se tamo nalazili.
Thumbs Up Thumbs Down
-7
dodano 17/04/2013 13:50:40
avatar
kako im je bilo na vozuci srbi odnosno ******* su naj vece pickurine misli na njihove borce
Thumbs Up Thumbs Down
6
BBB dodano 17/04/2013 13:40:28
avatar
Prvp bih da se obratim Vijesti.ba

Prilikom davanja ocjene + komentarima koji NE odobravaju Karadzicevu izjavu , umjesto plus, pokazao se minus. Prvo sam mislio da sam pogresno stisnuo ali umjesto " palac gore" pokazao se minus. Popravite ovo obavezno.

* sada samo kratko da komentarisem ovog jalovog nazovi predsjednika Genocidne Entitetske tvorevine.

Ako je pokusao da " raseli " Bosnjake i Hrvate, zasto im je prije tog " dobronamjernog" cina, BOMBARDOVAO kuce i prilikom pretresa kuca, dovozili kamione u koje ce potrpati stvari i odvesti iste u privatne magacine, garaze ili da prevedem, opljackaju doslovno sve i onda ti uz psovanje " balijske majke" polome kosti, isamaraju zenu, traze devize, bacaju nis 18 stepenica, odvedu u tvrdjavu Kastel pa poslije u " Mali Logor " , * odatle na prve borbene linije da kopamo rovove po 8-9-10-11-12 i vise mjeseci, * da nam ni glasa ni traga dostave ili omoguce o nasim porodicama.? Ako je tako, kako Zlocinac Genocidas kaze, Zasto je meni licno naslonjen pistolj na glavu u centru Banja Luke 92ge godine kod " Malog Logora" uz blagi osmjeh Dragana (prezime poznato meni) koji je bio licna pratilja Radovana Karadzica i i rijeci koje mi je rekao svaki dan me ispracaju u krevet i budim se sa njima " Sutra da si otisao u crkvu svete trojice , ( koja je ne daleko od " Malog Logora" i da promjenim ime. Tako da slijedeci put kad me on bude zvao , ne izgovori " balijsko " ime , nego ime koje on voli * to je "Aleksa".
Ako je tako kako Zlocinac Karadzic kaze, zasto su nas u pola noci hapsili i upadali nam u Bosnjacke i Hrvatske kuce i stanove i odvodili po naj borbenijim linijama i premlacivali?
Ako je tako kako Zlocinac Radovan Karadzic kaze, zasto su onda prije nego sto ce nas " preseliti ili razmjestiti" na " sigurno" porusili sve Banjalucke dzamije .

Ne razumijem taj njegov " pozrtvovani" nacin " brige " da Bosnjaci i Hrvati odu na " sigurno"

Ovo je mali dio ili djelic, dikaza koje Zlocinac ima samo kod mene jer 85 hiljada Bosnjaka i Hrvata je protjerano iz Banja Luke na ovakav ili slican, nazalost, veliki broj nije zavrsio na " sigurnim " mjestima jer su ih pobili ili im oduzeli 50 godina zivota njihovim nacinom osvete prema Bosnjacima i Hrvatima.
Thumbs Up Thumbs Down
2
era dodano 17/04/2013 13:36:35
avatar
jednog dana plivaćete preko drine u pola zime,pokušavate se operete kroz ova sudjenja pa da vam i drina malo pomogne
Thumbs Up Thumbs Down
1
dodano 17/04/2013 13:35:32
avatar
Kada ovaj pise,"Karadzicu ne seri vi ste obicne kukavice",odmah se sjetim Gorazda.
Thumbs Up Thumbs Down
2
SRB-IN dodano 17/04/2013 12:54:39
avatar
NATO TRIBUNAL JE PRODUZENE RUKA RADA NA UNISTENJU JUGOSLAVIJE, SUDI SE ONIMA KOJI SU JE POKUSALI SPASITI - JUGOSLAVIJU KOJU CE USKORO SVE BIVSE REPUBLIKE PRAVITI OD BLATA! ILI IPAK VISE VOLITE DA BUDETE ROBOVI?
Thumbs Up Thumbs Down
-6
dodano 17/04/2013 12:54:18
avatar
cuj cuj rase sto je se uzivijo u lazi i mitove vlaske buhahahahahahahhahahahah vi da pobijete nekog jeli pa sto ne pobiste mater ti hebem onu vlasku usranu hajte krenite opet majku vam hebem da vidimo cirkuz kako bjezite heheheheheh bilo je sega sa vama ratovati kad pocnete da bjezite i vicete bjezte noge usrace vas guza hahahahahahaha poklopite se usima majku va hebem uradili ste tolike zlocine na civilnom stanovnistvu da bi trebali cjeli vas zivot da molite boga oppsss misli dzavola posto vi u boga nevjerujete da nebi doslo do rata * vi jos i rijezite mamuli vam hebem neznate vi koliko smo mi zeljni osvijete da znate nebi se smijeli ni izjasnjavati kao srbi i na kraju pojedi jedno veliko govance ja castim buhihihihihiih.
Thumbs Up Thumbs Down
-4
-SRAM TE BILO dodano 17/04/2013 12:45:07
avatar
--Srbi su obične jajare i kukavice sa onolikim oružjem od jna svugdje ste popušili-----zahvalite klintonu da je ustavio hvo i hv bili smo nadomak banja luke--vi ste se spremali na novu traktorijadu ali samo amerika vas je spasila ---pitaj banjalučane da su pakovali stvari ------zato ne seri više u svakom gradu i selu dignite spomenik klintonu i zapadnim vođama i u svakom mjestu dajte jednu ulicu ameriki i klintonu --
Thumbs Up Thumbs Down
-3
dodano 17/04/2013 12:36:25
avatar
-karađiću ne seri vi ste obične kukavice -----da su hrvati imali ono oružje koje je vama dala jna i još uz to skupa vam pomagala------vas nebi bilo više drina bi bils granica kao što je i bila dok nije počela najezda turaka
Thumbs Up Thumbs Down
0
ukupno: 15 | Prikazano: 1 - 15
Dodaj svoj komentar comment

  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain textVaše mišljenje
Izaberite predsjednika SDP-a BIH