Mirni protesti

Sutra protest egipatske dijaspore u BiH protiv vojnog udara i nasilja

image Sarajevo

SARAJEVO - Egipatska dijaspora u BiH najavila je mirne proteste protiv vojnog udara u Egiptu, prenosi agencija Anadolija (AA). Glasnogovornik egipatske dijaspore u BiH Yasser Lila uputio je pisano saopćenje u kojem se navodi da egipatska ...

... dijaspora u BiH snažno osuđuje "brutalni napad i krvoproliće koji je počinjen 14. augusta od strane egipatske nelegitimne nove vlasti na mirne demonstrante".

"Smatramo da je zbog intervencije snaga sigurnosti Egipta na demonstrante smrtno stradalo preko 2.000 osoba i da ima nekoliko hiljada ranjenih. Smatramo da se radi o zločinu protiv čovječnosti. Koristimo ovu priliku da apelujemo na međunarodne organizacije za ljudska prava da se oglase po ovom pitanju i zaštite egipatski narod. Isto tako smatramo da je nova vlast koja je došla na čelo egipatske države uz pomoć vojnog udara izgubila svaki legitimitet odlučivši se na ovakvo krvoproliće nad vlastitim narodom", navodi se u saopćenju.

Egipatska dijaspora u BiH izrazila je i saučešće porodicama poginulih, te je poručila da podržavaju egipatski narod da nastave sa mirnim protestima do povratka legitimno izabranih predstavnika vlasti na čelu sa svrgnutim predsjednikom te zemlje Mohammedom Morsijem.

"Uz veliko razočarenje posmatramo povratak Mubarakovog režima u punom sastavu i nastavljanje patnje egipatskog naroda. Najavljujemo mirne proteste protiv vojnog udara u Egiptu, i to u petak 16. augusta u 14:00 sati ispred BBI centra u Sarajevu", navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba/AA)Prijavi se na RSS komentara Komentari ( dodano):

ukupno: | Prikazano:
Dodaj svoj komentar comment

  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain textVaše mišljenje
Da li znate za koga ćete glasati na oktobarskim izborima?