BIH

UIO BiH: Uskoro javna lista dužnika za poreze

image UIO BIH

SARAJEVO - Svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika moraju uplatiti obaveze po osnovu indirektnih poreza u što kraćem roku, upozoreno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o postupku indirektnog oporezivanje, čija se objava u Službenom glasniku BiH očekuje za nekoliko dana, Uprava za indirektno oporezivanje BiH će pripremiti i javno objaviti sve one obveznike koji imaju dugovanja po osnovu indirektnih poreza: PDV, akcize, carine i putarine.
 
Kompletna procedura usvajanja pomenutog zakona završena je prošle nedjelje usvajanjem u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
 
"Tako svi obveznici koji ne žele ugroziti svoju poslovnu reputaciju imaju još svega nekoliko dana da izvrše uplatu dugovanja po osnovu indirektnih poreza kako se ne bi našli na listi dužnika", navode iz Uprave.
 
Pored javne objave dužnika, u upravo usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koje je na prijedlog UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen s 10 na pet posto, a zatezna kamata s 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.
 
UIO je ovaj prijedlog, smanjenja naknadnog tereta prinude i zateznih kamata, uradila kako bi izašla u susret poslovnoj zajednici u Bosni i Hercegovini, koja se trenutno susreće sa velikim problemom nelikvidnosti.
 
Podsjećaju da je od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 1.januara.2006. godine pa zaključno sa 2013. godinom, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, sa teretom naknadne prinude iznosio je 789 miliona KM.
 
Od ukupnog iznosa dugovanja do danas je naplaćeno 520 miliona KM, tako da trenutna dugovanja iznose 269 miliona KM i to duguje 9.089 obveznika iz BiH.
 
Ova trenutna dugovanja su u daljem postupku prinudne naplate.
 
Procenat naplate duga iznosi 65 posto.

 

(FENA)Prijavi se na RSS komentara Komentari (2 dodano):

dodano 17/11/2013 16:04:20
avatar
Mafijasa i obrijanog srbo cetalja Nikolu Spirica cije ime niko ne spomicnje u clanku je u sukobu interesa jer on KONTROLISE UIO BIH-e ko i Tresor i Budzet drzave BIH-e jer je Ministar finansija BIH-e i Zamjenik Predjedavajuceg Ministara BIH-e Bevande,

sto znaci da Spiric ima najmanje 3 najvecih drzavnih plata,

gdje to postoji da Ministar Budzeta drzave ima u ruke i POREZ sto znaci da daje i kapom i sapom sebi, mafijasima ko sto su Dodik i Covic ko i genocidnoj tvorevini JER IMA MONOPOL svih finansija i poreza drzave BIH-e !
Thumbs Up Thumbs Down
1
jebiga dodano 17/11/2013 15:18:05
avatar
Pa odmah podzite od politicara iz Sarajeva,B LUKE i Mostara Oni sigurno neplacaju porez ali zato kradu koda nije njihovo Zasto da im ne objavite imena Ma i nemorate mi to Znamo ko je Narod je velika vidra i zna za te mafijase politicare koji ne placaju poreze
Thumbs Up Thumbs Down
2
ukupno: 2 | Prikazano: 1 - 2
Dodaj svoj komentar comment

  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain textVaše mišljenje
Izaberite predsjednika SDP-a BIH