Alan Kuperman

Kosovo će dobiti svoju Republiku Srpsku

image Alan Kuperman

BEOGRAD - Ekspert za Balkan i profesor na američkom Univerzitetu Teksas u Austinu, Alan Kuperman, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija da će sporazum između Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova biti postignut, ali je naglasio ...

... da će ključni momenat u cijeloj priči biti „kako dogovor prodati svom narodu”.

“Ako se ima u vidu da nijedna strana ne želi da postigne kompromis kada su u pitanju njihovi fundamentalni ciljevi i zahtjevi, onda je ključno pitanje kako ‘upakovati’ mogući dogovor. Taj dogovor sigurno neće zadovoljiti nijednu stranu u potpunosti, ali će njime svaka strana moći svojim građanima kazati da je postigla ono što je željela i da su ispunjeni njeni najvažniji zahtjevi”, istakao je Kuperman.

Napomenuo je da će “kosovsko pitanje” biti riješeno tako što će se na kraju svi složiti oko modela sličnog entitetskom uređenju Bosne i Hercegovine, gdje Republika Srpska ima snažne ovlasti u mnogim pitanjima.

“Neće biti isto ime, ali u praksi će biti fomiran model 'Republike Srpske' u sjevernom dijelu Kosova. Dvije osnovne karakteristike takvog modela, na kojem je utemeljena i sama Republika Srpska, su snažna autonomija u oblasti lokalne politike, policije i sudstva, i specijalni odnosi sa Srbijom”, objasnio je Kuperman.
On predviđa da će na kraju dogovor koji će postići Beograd i Priština izgledati poput “bosanskog modela”.

“Ako se postige dogovor kojim bi se Srbima na sjeveru Kosova osigurao model koji bi se sastojao od snažne auotonomije i specijalnih odnosa sa Srbijom, onda bi to praktički bio isti model kao što je sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini”, kazao je poznati američki profesor.

Upozorio je, međutim, da bi se davanju snažne autonomije Srbima na sjeveru Kosova sigurno usprotivili kosovski Albanci.

“Stvaranje nove 'Republike Srpske' na sjeveru Kosova bi moglo uznemiriti pojedine ekstremne etničke Albance na Kosovu koji bi mogli posegnuti za provokativnim i radikalnim ponašanjem u pokušaju da ugroze postignuti dogovor”, istakao je američki stručnjak za Balkan.

Kuperman je ubijeđen da će sve zemlje Evropske unije (EU), kao i sve značajnije države u svijetu, na kraju priznati Kosovo.

“Kosovo je već priznalo oko pola država u svijetu. Sada je smo pitanje kada će preostale zemlje EU, koje još nisu priznale Kosovo, odlučiti da to učine i da li će ostale velike svjetske države, poput Kine, Rusije i Indije priznati Kosovo. Mislim da će se i to desiti kada Beograd i Priština postignu konačan dogovor”, istakao je Kuperman i izrazio uvjerenje da će međunarodna zajednica, a posebno Evropska unija, uložiti dodatne napore kako bi primorala Srbiju da postigne dogovor sa Prištinom.

“Evropska unija će sigurno nastaviti da insistira na postizanju dogovora između Srbije i Kosova kao uslova za davanja datuma Srbiji za početak pregovora o članstvu u EU”, kazao je Kuperman.

Ovaj američki ekspert za Balkan poručio je da bi priključenje zemalja regije Evropskoj uniji moglo riješiti mnoge političke i društvene probleme u balkanskim zemljama, a posebno na Kosovu i u Srbiji.

“Najveći uspjeh bio bi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, što bi u konačnici otvorilo put ka priključenju dviju zemalja Evropskoj uniji”, smatra Kuperman. On ipak vjeruje da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće direktno vršiti pritisak na Kosovo, ali ni na Srbiju, kako bi dogovor što prije bio postignut.

“Mislim da Amerika neće pokazati zube kako bi se postigao konačni dogovor, jer trenutno to nije među najvažnijim prioritetima vanjske politike SAD-a”, istakao je američki ekspert za Balkan Alan Kuperman u ekskluzivnom razgovoru s novinarom agencije Anadolija.

(Vijesti.ba/AA)Prijavi se na RSS komentara Komentari (9 dodano):

REPUBLIKE NA TEMELJIMA GENOCIDA dodano 06/04/2013 16:22:24
avatar
"EKSPERTI" koji na temeljima GENOCIDA prave Republike Srpske nikome NE donose dobro!
Thumbs Up Thumbs Down
-1
NEMA TOGA U REPUBLICI KOSOVA dodano 06/04/2013 16:15:41
avatar
To nece proci u Republici Kosova!

''Treba u Srbiji da shvate da nijedna vlast u Srbiji ne može da se miješ* u unutrašnja pitanja Kosova pa ni na sjeveru gdje imamo tri male općine sa srpskom većinom'' (Azem Vllasi)
Thumbs Up Thumbs Down
-1
Klinton dodano 06/04/2013 15:51:30
avatar
Ti si glup mater **** vlastitu ali u supak, rjesavaj ubistva u Texasu * mani se Balkanske politike.
Fuck your mother in ass hole, busterd.
Thumbs Up Thumbs Down
0
I AMERIKA IMA SVOGA ZIRINOVSKOG I SESELJA CINI MI SE. dodano 06/04/2013 12:34:38
avatar
E,JEDES GOVNA TI STRUCNJACE,DA IMAS IMALO OBRAZA PREDLOZIO BI UKIDANJE GENOCITETA U BIH * NE I DALJE ZAKUHAVAO,VAMA IZGLEDA ODGOVARA TO STO U BIH STE NAPRAVILI DA NIKO NI SKIM NEMOZE DA SE DOGOVORI PA HOCETE TAKO I TAMO,* NE POMINJETE NI MADJARE NI SANDJAK DA ONI TREBA DA DOBIJU OD SRBIJE SVE STO TRAZE ZA SRBE NA KOSOVU,I ZATO MARS U JAZBINU I CITAJ TU ISTORIJU.
Thumbs Up Thumbs Down
5
******(Je.bo) dodano 06/04/2013 12:29:14
avatar
....
Thumbs Up Thumbs Down
0
za ovog ulitanka 1-komentar dodano 06/04/2013 12:26:10
avatar
**** ti šiptar sa kosova dete od po kile.* genocidaši srbi sa kosova ti jebali kćerku i babu,* Srpski krmci ti silovali staru majku i ženu
Thumbs Up Thumbs Down
-2
SLOBODNA POSAVINA dodano 06/04/2013 11:42:04
avatar
Osobno me ne interesuje Kosovo, ali smatram da ovaj EXPERT ZA BALKAN, prica gluposti.
On ili je glup, u sta sumnjam, ili je placen da ovako govori.
Srbi se nece nikad osloboditi ove glupe propagande.
Thumbs Up Thumbs Down
3
MONAH PROROK dodano 06/04/2013 11:24:10
avatar
Na Kosovu nece biti ni jedan Albanac-Siptar!
Thumbs Up Thumbs Down
-2
dodano 06/04/2013 10:50:50
avatar
Ima jednu stvar koju trebate znati, * to je da Albanci nisu kukavice i izdajice ko Bosnjaci, nemaju oni lagumdziju, tihica i ostale izdajice, poturene Bosnjake, KOD Albanaca ne bi vise zivi bili odavno ni lagumdzija ni tihic ko i njihovo potomstvo za izdaju !

Znaci da necete imati NIKADA genocidnu tvorevinu genocidsi srbi na Kosovu !
Thumbs Up Thumbs Down
8
ukupno: 9 | Prikazano: 1 - 9
Dodaj svoj komentar comment

  • email Pošalji prijatelju
  • print Print verzija
  • Plain text Plain textVaše mišljenje
Izaberite predsjednika SDP-a BIH