8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

26.05.2013 / 13:57 Techno & Nauka - Screenshot

Pokraj Zemlje će proći asteroid sličan onom koji je ubio dinosaure

Pokraj Zemlje će proći asteroid sličan onom koji je ubio dinosaure
Krajem maja bi pokraj Zemlje trebao proći asteroid 1998 QE2 dug 2,7 kilometara. Ovaj je asteroid devet puta veći od asteroida 2012 DA14 koji je prije nekoliko tjedana također prošao pokraj našeg planeta.

Udaljenost između asteroida i Zemlje, koji će 31. maja u 10.59 sati po našem vremenu biti najbliži našem planetu, iznosit će oko 5,8 miliona kilometara.
 
Znanstvenici su ovaj asteroid otkrili 19. augusta 1998. godine, na Tehnološkom institutu Lincoln u Massachusettsu. Sada ga planiraju skenirati radarom koristeći se teleskopom u Opservatoriju Goldstone u kalifornijskoj pustinji, jer se ovaj asteroid u blizinu Zemlje neće vratiti barem dva stoljeća (idući prolazak se očekuje 2119. godine).
 
"Ovo je prilično velik asteroid, po veličini sličan onom koji je ubio dinosaure, i približava nam se. Srećom jako pažljivo pratimo njegovu orbitu tako da znamo s velikom sigurnošću da nas neće udariti. Ne trebamo paničariti, ali trebamo paziti", kazala je Amy Mianzer iz Jet Propulsion Laboratorija u La Cañadi Flintridge.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo