8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

19.11.2017 / 11:37 BiH - 12. decembra u Sarajevu

Sajam "JOB4U" prilika da mladi pronađu posao, praksu ili stipendiju

Sajam "JOB4U" prilika da mladi  pronađu posao, praksu ili stipendiju
Foto: FENA - Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina se suočava s visokim procentom nezaposlenosti među mladima, sve većim brojem mladih koji ne vjeruju u obrazovanje, ali i onih koji obrazovanje prerano napuštaju. Sve je veći broj mladih ljudi koji žele napustiti BiH jer ne vide perspektivu i priliku da koriste svoje potencijale i napreduju.

- Sajam o zapošljavanje "JOB4U" mladima upravo želi pružiti to, priliku da napreduju, jačaju svoje vještine, budu konkurentniji na tržištu rada, a samim tim i zadovoljniji građani bosanskohercegovačkog društva - kazala je u razgovoru za Fenu službenica za odnose s javnošću Instituta za razvoj mladih KULT i glasnogovornica "JOB4U" Amela Sačić.
 
Ona pojašnjava da se radi o jednodnevnom sajmu o zapošljavanju, koji organizira online platforma namijenjena studentima i mladima "STUDOMAT", dok je partner projekta Institut za razvoj mladih KULT.
 
Taj sajam, koji će okupiti poslodavce, predstavnike nevladinog sektora i različitih organizacija te mlade koji su u potrazi za poslom, bit će održan 12. decembra na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.
 
Sačić ističe da će Sajam zapravo biti prilika da mladi, studenti, ali i srednjoškolci pronađu posao, praksu ili stipendiju. Osim toga, posjetioci će imati priliku razgovarati s potencijalnim budućim poslodavcima, predstavnicima različitih organizacija i institucija koje im mogu ponuditi stipendije ili neku vrstu dodatne edukacije, ali i praksu.
 
Također, naglasila je da su mladi u BiH nezadovoljni količinom praktičnog dijela nastave koji im se nudi u obrazovnim institucijama.
 
- Stoga će Sajam "JOB4U" biti prilika da sebi osiguraju praktično iskustvo, nauče kako da jačaju svoje vještine te saznaju više o perspektivnim zanimanjima - kazala je glasnogovornica Sajma. 
 
Osim susreta s potencijalnim poslodavcima, predstavnicima različitih organizacija i institucija, mladima će biti omogućeno da prisustvuju interaktivnim radionicama posvećenim samozapošljavanju, jačanju kvalifikacija neophodnih za konkurentnost na tržištu rada, volontiranju, startup biznisima, ali i profesionalnoj orjentaciji za izbor životnog poziva.
 
- Mladima ćemo, na neki način, pokazati gdje sve mogu tražiti prilike za napredovanje i usavršavanje, kako mogu biti bolji i korisniji sebi i drugima te kako sami mogu biti kreatori svoje budućnosti - pojasnila je, dodajući da mlade u tom danu očekuju razgovori, paneli, radionice, predavanja…
 
Kako je rekla, mladi će na jednom mjestu imati priliku za susret s poslodavcima, dobiti koristan savjet, ali i razgovarati sa svojim vršnjacima koji su već napravili značajne iskorake.
 
Posebno je ukazala na to da je ono što ovaj sajam izdvaja od drugih činjenica da se ne radi o sajmu koji će trajati samo jedan dan i na jednom mjestu okupiti mlade, studente i poslodavce.
 
- Sajam je zapravo samo jedna od aktivnosti cijelog projekta "JOB4U", koji je na neki način odgovor na na činjenicu da je više od 60 posto nezaposlenih mladih u BiH, ali i na sve masovnije odlaske ove populacije iz zemlje - naglasila je.
 
Napomenula je da brojne analize pokazuju da mladi uglavnom ne rade u struci za koju se obrazuju, što im izaziva dodatne frustracije te da je stoga i jedan od ciljeva "JOB4U" projekta pomoć mladima u njihovom profiliranju.
 
Sačić je tokom sajma najavila i predstavljanje mladima online platforma "JOB4U",  koja će im i nakon 12. decembra nastaviti pružati podršku u pronalasku posla, stipendije ili prakse. Riječ je o interaktivnoj platformi koja će povezivati mlade osobe koje su u potrazi za stipendijama, praksama i poslovima, te kompanije, organizacije i institucije.
 
Napomenula je da su prijave za učešće na sajmu već počele, da je učešće je besplatno, kao i usluge online platforme "JOB4U" za mlade.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo