8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.04.2019 / 21:05 Kultura - Muzička akademija UNSA

Otvoren 12. Festival "Majske muzičke svečanosti"

Otvoren 12. Festival "Majske muzičke svečanosti"
Foto: FENA - Vijesti.ba

Svečanim koncertom hora i solista Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u Vijećnici je večeras otvoren 12. Festival „Majske muzičke svečanosti“ (MAS), koji je još od 2007. godine vrhunac umjetničke i pedagoške djelatnosti najstarije visokoobrazovne muzičke institucije u BiH.

Pod dirigentskom palicom magistre Alme Aganspahić i uz klavirsku pratnju Fuada Šetića, hor i solisti su izveli djela kompozitora Gabriela Faurea (1845-1924.) Messe Basse - Mala misa, za troglasni ženski hor i sopran te Requiem za mješoviti hor, soliste i orkestar.

Solisti su bili Ajna Hasanbegović, Erol Ramadanović i Noa Jugo.

Ovogodišnji festival Majske muzičke svečanosti Muzička akademija realizira u koncertnoj sezoni 2018/2019. od 29. aprila do 3. juna, a partneri su Grad Sarajevo, Vijećnica i gradonačelnik Abdulah Skaka.

Bogat program Festivala - 16 koncerata i tri studentske tribine bit će održani na lokacijama Muzičke akademije, Vijećnice, Bošnjačkog instituta - Fondacije „Adil Zulfikarpašić“ i Narodnog pozorišta Sarajevo.

- Posvećenost i odanost umjetnosti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu odavno daju rezultate u vidu podizanja kvaliteta muzičkog života Sarajeva. Jedan od zacrtanih ciljeva svakako jeste stvaranje i realizovanje kvalitetnih muzičkih festivala koji bi svojim kontinuiranim djelovanjem, glavnom gradu Bosne i Hercegovine obezbijedili muzički život na nivou evropskih i svjetskih metropola - naveli su organizatori Festivala.

U ovogodišnjim "Majskim muzičkim svečanostima", za 13. maj planiran je koncert Orkestra Muzičke akademije, a za 18. maj cjelodnevni event u Bošnjačkom institutu povodom Internacionalnog dana muzeja.

Svečani koncert završnice bit će održan 20. maja povodom Dana Muzičke akademije i Dana Univerziteta u Sarajevu, koji je ujedno završnica projekta „Muzički dijalog za 10“. Taj projekat su podržali platforma „Dijalog za budućnost“ te zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija.

Na tom završnom koncertu u Vijećnici će nastupiti učesnici masterclassa iz devet bh. gradova te premijerno izvesti djela koja su posebno za ovaj događaj pisali kompozitori Muzičke akademije Sarajevskog univerziteta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo