9°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

10.11.2023 / 07:38 Dijaspora - Sarajevo

Vlada KS donijela rješenje o postavljenju Emira Ibrahimagića za šefa Ureda Vlade za dijasporu

Vlada KS donijela rješenje o postavljenju Emira Ibrahimagića za šefa Ureda Vlade za dijasporu
Foto: Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je jučer rješenje kojim se Emir Ibrahimagić, diplomirani pravnik, postavlja na radno mjesto šefa Ureda Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu.

Vlada je donijela ovo rješenje nakon okončane konkursne procedure, u skladu sa Zakonom o državnoj službi, kao i Uredbom o osnivanju Ureda Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je u proteklom periodu donijela Uredbu o osnivanju Ureda za dijasporu kojom su propisani djelokrug rada i nadležnosti Ureda, kao stručne službe Vlade KS, te druga pitanja od značaja za njegovo funkcionisanje.

U cilju jačanja saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ured za dijasporu će u saradnji sa resornim ministarstvima, univerzitetima, te drugim nadležnim organima i institucijama u Kantonu Sarajevo i jedinicama lokalne samouprave vršiti stručne i administrativno-tehničke poslove u cilju povezivanja sa institucijama, organizacijama i pojedincima iz dijaspore u pomenutim oblastima.

Cilj je i podsticanje i kreiranje zajedničkih programa, angažovanje na osmišljavanju i realizaciji projekata učešća i saradnje mladih, razmjene učenika i studenata, kao i naučnih i stručnih kadrova između Kantona Sarajevo i zemalja u kojima dijaspora živi.

Ured će, između ostalog, raditi na informisanju naših građana koji žive i rade u inostranstvu o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, podsticanju povezivanja privrednika i udruženja privrednika iz dijaspore sa privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo, iniciranju osnivanja namjenskih finansijskih fondova ili fondacija u saradnji sa našim građanima koji žive i rade u inostranstvu, podržavanju rada inovatora i inovacija iz KS i dijaspore, te podsticanju učešća naših građana u inostranstvu u promociji turističkog potencijala Kantona Sarajevo, itd.

Poslovi Ureda odnosit će se i na podsticanje upisa i studiranja mladih iz dijaspore pod jednakim uslovima koji važe za studente iz Kantona Sarajevo, razvijanje mogućnosti, odnosno osnivanje fonda za stipendiranje učenika iz dijaspore, uspostavu redovnih posjeta edukacionog karaktera mladih iz dijaspore u Kanton Sarajevo, kroz organizaciju uzajamnih projekata, ljetnih škola i druženja mladih...

Aktivnosti će se odnositi i na podsticanje i pojednostavljenje procesa povratka u Bosnu i Hercegovinu, te pružanje administrativne i tehničke pomoći, usluge i davanje informacija o različitim procedurama vezanim za administraciju u raznim segmentima života, kao i pružanje informacija potrebnih za ostvarivanje prava osoba koje se iz dijaspore vrate u Kanton Sarajevo.
Ured će također uspostaviti i voditi Registar udruženja i organizacija dijaspore.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo