17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

01.05.2024 / 13:33 Regija - Imenovanje Vlade

Vučić o reakciji SAD-a: I Dodik je pod sankcijama, i šta s tim?

Vučić o reakciji SAD-a: I Dodik je pod sankcijama, i šta s tim?
Foto: Vijesti.ba
Američki State Department naveo je u odgovoru za Gazettu Expres da su razočarani kada vide da su dvije osobe koje su sankcionisare od strane SAD-a predložene da budu dio nove Vlade u Srbiji.

State Department je rekao da stav SAD-a o bivšem šefu BIA-e, sankcionisanom Aleksandru Vulinu, ostaje isti.

„SAD ne igraju nikakvu ulogu u formiranju Vlade Srbije. Razočarani smo kada vidimo dva sankcionisana lica predložena za funkcije u novoj vladi. Naš stav o gospodinu Vulinu je poznat. On ostaje pod američkim sankcijama“, rekao je portparol američkog State Departmenta za Gazetu Express.

Bivši šef BIA-e, Aleksandar Vulin, predložen je za potpredsjednika Vlade u novoj Vladi Srbije. U novoj Vladi Srbije, pored Vulina, očekuje se i druga osoba sankcionisana od strane SAD-a, Nenad Popović.

Stav State Depertmenta komentarisao je danas i predsjednik Srbije Aleksadar Vučić.

- I Milorad Dodik je pod sankcijama SAD-a, ali evo ga pored mene. I evo družimo se, jednom nedjeljno popijemo, on čašu rakije, ja čašu vina. I šta s tim?, upitao je Vučić i dodao:

- Znate, to za nas nije lijepa vijest. I ja se nadam da ćemo imati dobre odnose s našim američkim partnerima. Nisam sretan zbog njihove reakcije, ali Vladu Srbije biraju građani Srbije.

- Ako bi država prihvatila da američke sankcije odlučuju treba li neko nešto da bude ili ne treba, onda bolje da se preda njima i njihovim interesima, dodao je Milorad Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo