7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

25.03.2023 / 18:53 Svijet - Ruski predsjednik

Putin: Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju

Putin: Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju
Foto: Reuters
Moskva i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, ...

... rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya 24, prenosi Index.

Kaže da će izgradnja skladišta biti dovršena 1. jula. Putin tvrdi da će oružje rasporediti bez kršenja obveza iz Ugovora START.

Prema njegovim riječima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije o opskrbi Ukrajine streljivom s osiromašenim uranom.

Putin je rekao da je Bjelorusija dugo tražila da na svom teritoriju smjesti rusko nuklearno oružje. Dodao je da Moskva "radi ono što Sjedinjene Države rade već cijelo desetljeće".

"Mi ne prebacujemo. I Sjedinjene Države ne prebacuju svojim saveznicima. U principu, mi radimo sve što oni rade već desetljeće. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači su obučeni, njihove posade su uvježbane. I mi ćemo učiniti isto. Upravo je Aleksandar Grigorjevič Lukašenko pitao o tome", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Optužio Britaniju

"Streljivo s osiromašenim uranom koje će Zapad prebaciti u Kijev ne pripada oružju za masovno uništenje, ali na neki način stvara radioaktivnu prašinu i stoga se smatra vrlo opasnim. Neminovno će doći do onečišćenja zasijanih površina, što će stvoriti opasnost kako za lokalno stanovništvo, tako i za okoliš", rekao je Putin.

Podsjetimo, u utorak je zamjenica britanskog ministra obrane Annabelle Goldie rekla da će London, osim tenkova Challenger 2, dostaviti Ukrajini i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uran. Putin je odmah upozorio da će Rusija na takve isporuke odgovoriti.

Šta je taktičko nuklearno oružje?

Taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na bojnom polju - na primjer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa. Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

Iako se stručnjaci ne slažu oko preciznih definicija taktičkog nuklearnog oružja, niža eksplozivna snaga, mjerena u kilotonama, te vozila za dostavu manjeg dometa često su karakteristike koje ih određuju.

Taktičko nuklearno oružje varira u snazi od jednog do 50 kilotona. Snaga strateškog nuklearnog oružja kreće se od oko 100 kilotona do preko megatona, iako su tijekom Hladnog rata razvijene puno jače bojeve glave.

Neusporedivo s konvencionalnim bombama

Za usporedbu, atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona, tako da su neka taktička nuklearna oružja sposobna izazvati rasprostranjeno uništenje. Najveća konvencionalna bomba, Majka svih bombi (Mother of All Bombs) ili MOAB, koju su SAD bacile, imala je snagu od 0,011 kilotona.

Sustavi isporuke za taktičko nuklearno oružje također imaju kraći domet, obično ispod 500 kilometara u usporedbi sa strateškim nuklearnim oružjem, koje je obično dizajnirano za prijenos preko kontinenata.

Budući da eksplozivna moć nuklearnog oružja male snage nije puno veća od one sve moćnijeg konvencionalnog oružja, američka vojska smanjila je svoje oslanjanje na njega. Većina preostalih zaliha, oko 150 gravitacijskih bombi B61, raspoređeno je u Europi. Velika Britanija i Francuska potpuno su eliminirale svoje taktičke zalihe. Pakistan, Kina, Indija i Sjeverna Koreja imaju nekoliko vrsta taktičkog nuklearnog oružja. Vjeruje se da izraelski neprijavljeni nuklearni arsenal također uključuje taktičko oružje.

Rusija je zadržala više taktičkog nuklearnog oružja, procjenjuje se na oko 2000 bojevih glava, te se više oslanjala na njega u svojoj nuklearnoj strategiji, uglavnom zbog manje naprednog konvencionalnog naoružanja i sposobnosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo