0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

25.05.2023 / 18:23 BiH - Godišnjica masakra

Bešlagić: Srbija mora doživjeti katarzu, Đukić dobiti kaznu

Bešlagić: Srbija mora doživjeti katarzu, Đukić dobiti kaznu
Foto: Vijesti.ba

Dan je žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. U Aleji mladosti u Tuzli, porodice, prijatelji i članovi brojnih delegacija položili su cvijeće na mjestu vječnog počivališta 71 osobe ubijene 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji. Ovim povodom za FTV je govorio Selim Bešlagić, bivši načelnik Tuzle.

“To što presuda postoji, a ratni zločinac se šeta slobodno - to je sramota obje strane – i Republike Srbije i Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Navodi da između država ne postoji saradnja.

“Mislim da ono što se danas dešava u Srbiji, da će doživjeti katarzu i da će Đukić ili u Srbiji ili u BiH odslužiti kaznu koju je dobio na Sudu BiH”, smatra Bešlagić.

Tuzlanska kapija: 28 godina bol ne jenjava

Sat prije podneva na tuzlanskoj Kapiji započelo je komemorativno obilježavanje 25. maja dana kada su 1995. godine od granate ispaljene s položaja Vojske RS na tom mjestu ubijeni 71 mladić i djevojka, a preko stotinu teže ili lakše ranjeno. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i...
O tome ko je kriv što je on na slobodi kaže da se moramo izboriti za nezavisno sudstvo i tužilaštvo i onda realizovati sve što te instance donesu.

“Bh. institucije moraju daleko više učiniti da Đukić dođe ili u BiH na odsluženje kazne, ili da je odsluži u Srbiji”.

Istakao je da je veliki broj mladih ljudi došao da se pokloni žrtvama na Kapiji, što, kako kaže, govori da mladi shvataju šta se ovdje desilo i da će to biti opomena svima da se više nikada nigdje ne dogodi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo