23°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

12.09.2023 / 11:48 Obrazovanje - Ministarstvo obrazovanja

KS će tražiti reviziju udžbenika u FBiH: Protest izdavaču

KS će tražiti reviziju udžbenika u FBiH: Protest izdavaču
Foto: Vijesti.ba
U vezi udžbenika Društvo za 5. razred osnovne škole, izdavača "Bosanska knjiga", u kojem je navedeno da je "Bosna i Hercegovina samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica njenih konstitutivnih naroda s demokratskim državnim uređenjem", ...

... Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo informira javnost da se ovaj udžbenik nalazi na spisku odobrenih udžbenika Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku, te da je odobren 2008. godine.

„Izdavaču navedenog udžbenika uputit ćemo protest zbog navedenog propusta, kao i akt Federalnom ministarstvu za obrazovanje i nauku kako bi izvršilo reviziju spiska odobrenih udžbenika. Navedeni propust jedan je u nizu koji ukazuje na institucionalnu nebrigu i zapuštenost u prethodnom periodu pogotovo u oblasti obrazovanja. Ovo su sve posljedice te višedecenijske nebrige i zapuštenosti“, navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.  

Kako dodaju, donošenje novog zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo jedan je od prioriteta u radu Ministarstva kako bi se osigurali novi udžbenici - sadržajno tačni, metodički prikladni i tehnički modernizovani.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo