13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

12.09.2023 / 20:00 Ekonomija - Reportaža Vijesti

Poljoprivrednici iz TK očajni: Divlje svinje im uništavaju usjeve

Poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog kantona hitno trebaju reakciju resornog federalnog ministarstva, vezanu za zaštitu od divljih svinja, koje uništavaju poljoprivredna zemljišta.

U suprotnom, neće biti dovoljno hrane i mljekari će smanjivati broj grla, poručuju iz Udruženja proizvođača mlijeka TK.

Da su štete od divljih svinja ogromne uvjerili smo se i mi. Posjetili smo poljoprivrednike na području Tuzle.

Zoran Jokić iz sela Brgule zasadio je kukuruz na površini od četrdeset dunuma i to u nekoliko parcela.

„Ja sam zasadio oko 40 dunuma, evo vidite ovu njivu od četiri dunuma, ona je uništena kompletna. Svinje su ovdje ušle jutros i uništile sve. Tu bude jedna krmača i desetak mladih. Takvo krdo gdje prođe tu više spasa nema“, priča Jokić za Vijesti.ba.

Ista situacija i kod Tomislava Jokića. Kaže da već petnaest dana čuva imanja od divljih svinja ali bez uspjeha. Jer su i kod njega napravile veliku štetu.

„Mi po danu obrađujemo njive, a po noću čuvamo od divljih svinja. Palimo vatru navečer, pravimo buku, palimo traktore, svjetla, sve da bi ih preplašili. Opet uzalud, jer one dođu čimm mi odemo kući“, ističe Tomislav.
 
Kako kaže Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona, već 3 posljednje godine poljoprivrednici imaju velike probleme sa divljim svinjama.

„Najviše uništavaju kukuruz i to u vrijeme pred zrenje. Tada je najslađi i tada one jedu. Osim kukuruza uništavaju i krompir, kao i ostalo povrće“, ističe Glibanović.

Zakon na nivou Federacije štiti divlju svinju i nije dozvoljen njen odstrel, osim u vrijeme sezone lova. Također, nije dozvoljeno ni puštati pse da ih protjeruju.

„Mi imamo saradnju sa resornim ministarstvom na nivou Tuzlanskog kantona, kao i sa udruženjem lovaca ali i njima su ruke vezane. Divlja svinja je zaštićena kroz Federalni zakon. Mi zato apelujemo na vlast sa nivoa FBiH da dozvole odstrel divlje svinje jer je to za nas velika štetočina“, kaže Glibanović.
 
Sa Glibanovićem se slažu i poljoprivrednici iz Brgula.

„Vjerujte to je jedini način opstanka proizvodnje u Tuzli i okolini. Znači, da nam dozvole odstrel divlje svinje, inače mi nemamo nikakve računice obrađivati zemljište“, ističe Zoran Jokić iz Brgula kod Tuzle.

„Nema spasa za usjeve ako ne bude dozvoljen odstrel divlje svinje. Nemoguće je spasiti usjeve od njih. A druga stvar što se šteta ne može naplatiti ukoliko njiva nije ograđena na propisan način. Niko od nas poljoprivrednika ne može ograditi njive sa pet ili šest strukova bodljikave žice koliko se traži. Nije isplativo, a veliki broj nas zemljište iznajmljuje od drugih ljudi, ne mogu ja ograđivati tuđu njivu“, kaže Tomislav Jokić.
 
Ova poljoprivredna godina jedna je od najtežih u posljednjih 10 godina. Osim šteta od divljih svinja, slab je i prinos zbog velikih kiša i hladnih dana u junu, a suše i velikih vrućina u julu i augustu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo