4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

20.09.2023 / 16:10 Svijet - Decenijski sukob

Nagorno-Karabah i rat na dan: Kako je Azerbejdžan porazio separatiste

Nagorno-Karabah i rat na dan: Kako je Azerbejdžan porazio separatiste
Foto. Vijesti.ba

Danas su etnički Armeni u odcijepljenom regionu Nagorno-Karabaha u Azerbejdžanu pristali na ruski prijedlog za prekid vatre.

I to 24 sata nakon što je Azerbejdžan započeo ofanzivu za preuzimanje kontrole nad enklavom.

Vlasti samozvane "Republika Artsakh” su saopćili da nisu imali izbora nego da prekine sukob.

- Uz posredovanje komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13:00 sati 20. septembra 2023. godine – navode vlasti samozvane "Republika Artsakh”.

Danas je i bivši visoki zvaničnik administracije etničkih Armena u Nagorno-Karabahu kazao da je skoro stotinu ljudi ubijeno, a još stotine su ranjene u odcijepljenoj regiji, u zadnja 24. sata.

Jučer su vlasti Azerbejdžana kao casus belli  iskoristili eksplozije minu na područjima privremenog raspoređivanja ruskog mirovnog kontingenta u Azerbejdžanu. Gdje je posljedica eksplozije smrtno stradalo 7 policajaca. I kao odgovor, Azerbejdžan je pokrenuo protuterorističku operaciju.

Azerbejdžan je jučer tvrdio da je njegova namjera “razoružati i osigurati povlačenje armenskih oružanih snaga s naših teritorija i neutralizirati njihovu vojnu infrastrukturu”.

Dok su se sukobi odvijali na teritoriji Nargono-Karabaha, armenski premijer Nikol Pašinjan je isključio mogućnost bilo kakve intervenciju u Nagorno-Karabahu nakon azerbejdžanske operacije.

-Želim da naglasim da Armenija nije uvučena u vojni sukob u Karabahu. Svi pokušaji da nas uvuku u vojni sukob su neprihvatljivi, izjavio je jučer  premijer Pašinjan.

Važno je istaknuti da ovim današnjim primirijem sukob na Nagorno-Karabahu nije ni blizu svog kraja. Azerbejdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U posljednjem ratu 2020. Azerbejdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine.

Cilj Azerbejdžana, je da potpuno vrati svoj teritoriji, i trenutne geopolitičke okolnosti idu na ruku Azerbejdžanu, dok se Armenija nalazi u nezavidnom položaju, kako i geopolitičkom, tako i u unutrašnjem. To smo mogli svjedočiti gledajući proteste na ulicama glavnog grada Armenije.

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo