8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

08.01.2024 / 11:46 Svijet - "Bolesnik Evrope"

Video/Foto: Haos u Njemačkoj: Generalni štrajk, blokirani putevi, radnici na ulicama...

Širom Njemačke poljoprivrednici blokiraju federalne ceste i ulaze na autoputeve, a dijelovi saobraćaja sve više su paralizovani. I to je tek početak.

Radnici željeznice, vozači kamiona i poljoprivrednici su među onima koji od ponedjeljka širom Njemačke prijete štrajkom. Pritužbe se kreću od visine plaća i uslova rada do smanjenja poljoprivrednih subvencija i poskupljenja cestarina.

Njemačka se bori sa snažnom mješavinom kratkoročnih i dubljih strukturnih problema koji su - zajedno s podijeljenom i izgleda neučinkovitom vladom - potaknuli ekonomiste da govore o "evropskom bolesniku".

Međunarodni monetarni fond predviđa da će Njemačka biti jedina ekonomija u grupi G7 čiji će BDP pasti 2023. godine.

Ekonomisti ukazuju na ubrzano starenje njemačkog stanovništva, manjak velikih ulaganja u infrastrukturu i visoke stope poreza na dobit.

Poljoprivrednici koji protestuju sve više paralizuju saobraćaj širom Njemačke uz velike blokade traktora i konvoja. Došlo je do masovnih poremećaja na autoputevima i ovog jutra.

Donosimo današnje snimke iz Štutgarta.

Poljoprivrednici kažu da će planirani rezovi ugroziti njihovu egzistenciju i konkurentnost njemačke poljoprivrede te su upozorili da će od 8. januara biti "prisutni posvuda na način na koji zemlja nikada prije nije doživjela".

Prijevoznici su zabrinuti zbog viših cestarina, dok bi neki liječnici od 9. januara mogli odlučiti zatvoriti ordinacije u znak podrške zahtjevima medicinske struke za više državne potpore preopterećenom sistemu.

Kasnije tokom godine predstoje krugovi kolektivnih pregovora u maloprodaji, građevinarstvu, zračnom prijevozu, hemijskoj, metalnoj i elektroindustriji. U posrnuloj ekonomiji i dok se kriza troškova života nastavlja, sve bi moglo biti daljnje žarište za štrajk.

Blokade i prepreke u saobraćaju uzrokovane sporim kretanjem konvoja traktora također su se dogodile u praktično svim saveznim državama, od Baden-Württemberga i Bavarske preko Porajnja-Palatinata i Sjeverne Rajne-Vestfalije do Donje Saskije i Šlezvig-Holštajna.

U Hamburgu i Bremenu, prvi veliki konvoji traktora su stigli do gradskih područja i blokirali saobraćaj.

Prema prijavama za demonstracije, planirano je okupljanje 2.000 traktora.

U Berlinu, poljoprivrednici protestuju ispred Brandenburških vrata od nedjelje navečer, gdje je planirana demonstracija za ovaj ponedjeljak.

Prema informacijama berlinskog centra za informacije o saobraćaju, očekuje se oko 300 traktora.

Policija je upozorila vozače širom zemlje na masivne poremećaje i savjetovala ih da, ako je moguće, izbjegavaju pogođene ulice i područja.

Policija u Osnabrücku, Donja Saskija, "hitno" je apelirala na stanovništvo da ne kontaktira kontrolne centre s upitima o trenutnoj saobraćajnoj situaciji na hitnom broju 110. Taj broj je namijenjen samo za "akutne hitne situacije".

Prve akcije blokade dogodile su se u nedjelju navečer. U Saksoniji, navodno su neki vozači traktora blokirali ulaz na autoput A4 kod Görlitza.

U Lingenu, Donja Saskija, deseci poljoprivrednika blokiraju pristup centralnom skladištu Aldija sa svojim traktorima. Prema policiji, demonstranti su se povukli kasno u nedjelju navečer.

Gnjev poljoprivrednika

Gnjev poljoprivrednika izazvali su planirani rezovi u subvencijama za industriju uslijed budžetske krize. Savezna vlada sada je uglavnom odustala od tih planova, ali Njemački savez poljoprivrednika drži se najavljenih akcija. Transportna industrija brani se od dodatnih opterećenja, između ostalog, i zbog cijena CO2. Postoje strahovi od povećane radikalizacije i infiltrace ekstremističkih grupa u proteste.

Predsjednik sindikata policije GdP, Jochen Kopelke, pozvao je sudionike protesta da budu mirni. "S obzirom na očekivane mase demonstranata, policija će morati vrlo brzo i vrlo fleksibilno djelovati u Njemačkoj. Međutim, nisu dovoljno opremljeni za to", rekao je Kopelke novinama medijske grupe Funke. "Stoga apeliramo na mirno ponašanje i osjetljivost sudionika, a posebno na odgovorne organizatore skupova."

Generalsekretar SPD-a Kevin Kühnert pozvao je poljoprivrednike da se pridržavaju demokratskih pravila igre: "Demokratski prosvjed lako je prepoznati: pokazuje poštovanje prema drugim mišljenjima, suzdržava se od nasilja ili prijetnje nasiljem i spreman je na kompromis", rekao je Kühnert za "Augsburger General". "Onaj tko to uzima k srcu mora biti politički saslušan. Onaj ko to nije u stanju ne bi trebao dobiti pozornicu u interesu stvari i naše demokracije."

Nastava otkazana u Frieslandu

U okrugu Friesland, nastava će biti otkazana u svim općim i strukovnim školama ovog ponedjeljka zbog najavljenih protesta. Okrug je izjavio da će školski prijevoz također biti pogođen očekivanim poremećajima u prometu.

Najavljena dosljedna policijska akcija

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann iz CSU-a, koji u osnovi podržava brige poljoprivrednika, najavio je da će policija poduzeti dosljedne mjere protiv nenajavljenih blokada saobraćaja.

"Ako pojedini poljoprivrednici i grupe putem društvenih medija pozivaju da se njihovi sastanci ne prijavljuju i da se posebno blokiraju prometni čvorovi njihovim traktorima, to nećemo tolerirati", rekao je političar iz CSU-a.

Parlamentarni državni tajnik u Ministarstvu saobraćaja Michael Theurer iz FDP-a upozorio je na prejudiciranje poljoprivredničkih prosvjeda: "Poljoprivredni protesti koje sam doživio bili su mirni i disciplinirani", rekao je Theurer.

CSU član Bundestaga Volker Ullrich upozorio je na infiltrace ekstremista izvana u poljoprivredničke proteste. "Oni koji pokušavaju infiltrirati ove proteste poput 'lateralnih mislilaca' ne žele zastupati brige poljoprivrednika, već slijede dnevni red polarizacije", rekao je. "Brinem se o konkretnim pokušajima, pogotovo putem Telegrama, infiltracije protesta."

Vođa Njemačkog saveza poljoprivrednika Joachim Rukwied zatražio je razumijevanje za moguće poremećaje zbog protesta. "Želimo provesti naš protest mirno i demokratskim sredstvima", rekao je Rukwied za časopis "Stern", javlja NTV.

"Ako putujemo traktorima, neizbježno će doći do poremećaja u saobraćaju", dodao je.

"Molimo stanovništvo za razumijevanje. Ne želimo izgubiti veliku podršku i solidarnost koju dobivamo od velikog dijela društva." Sedam dana akcije trebao bi jasno pokazati da "nećemo prihvatiti planirano povećanje poreza na poljoprivredu", rekao je Rukwied. "Stojimo pri tome."

Štrajk mašinovođa

Sindikat njemačkih mašinovođa GDL saopštio je danas da poziva svoje članove da stupe u štrajk sljedeće sedmice, zbog sve većih nesuglasica sa željezničkim operaterom Deutsche bahnom oko plata.

Njemački državni ured za reviziju kaže da je državna željeznička mreža Deutsche Bahn u stalnoj krizi, s dugovima od 30 milijardi eura i najnižim nivoima tačnosti u osam godina.

Štrajk će se održati od 10. do 12. januara, dodao je sindikat, dok će mašinovođe koje upravljaju teretnim vozovima početi da štrajkuju 9. januara.

Sindikat je u decembru poručio da je planirao štrajk koji će trajati nekoliko dana nakon završetka božićnih praznika. Mašinovođe su održale 24-sati štrajk prošlog mjeseca, nakon što su pregovori između sindikata i Dojče Bana prekinuti krajem novembra.

GDL traži smanjenje radnih sati sa 38 na 35 sedmično po čovjeku, povećanje plate od 555 eura mjesečno, kao i jednokratnu pomoć zbog inflacije u iznosu od 3.000 eura.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo