18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

13.02.2024 / 13:05 Svijet - Washington

Senat usvojio paket pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan 95 milijardi dolara

Senat usvojio paket pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan 95 milijardi dolara
Foto: Vijesti.ba

Senat SAD-a je usvojio zakon o stranoj pomoći u iznosu od 95,3 milijarde dolara, uključujući pomoć za Ukrajinu i Izrael, u glasanju u ranim jutarnjim satima u utorak, javio je CNN.

Paket strane pomoći uključuje milijarde dolara podrške Ukrajini, sredstva za sigurnosnu pomoć Izraelu, kao i humanitarnu pomoć civilima u Gazi, Zapadnoj obali i Ukrajini, među ostalim prioritetima.

Nije jasno hoće li predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson, koji je kritikovao ovaj zakon održati glasanje o tome, a mnogi republikanci u Predstavničkom domu protive se daljnjoj pomoći Ukrajini.

Zakon je usvojen u Senatu unatoč kritikama Johnsona i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je signalizirao protivljenje zakonu tvrdeći da bi SAD trebale prestati pružati stranu pomoć osim ako je u obliku zajma.

Glasanje u Senatu bilo je 70 prema 29, pri čemu je 22 republikanca glasalo za.

Prema Odboru za budžet Senata, zakon uključuje 60 milijardi dolara podrške Ukrajini u borbi protiv Rusije, 14,1 milijardu dolara za sigurnosnu pomoć Izraelu, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći te 4,8 milijardi dolara za podršku regionalnim partnerima u indo-pacifičkoj regiji, uz ostale odredbe politike.

"Predstavnički dom će morati pronaći put naprijed i to će morati učiniti na svoj način, ali morali smo započeti proces i to smo učinili", rekao je republikanski vođa Senata John Thune novinarima u utorak.

Senat je usvojio zakon nakon što su republikanci prošle sedmice blokirali širi zakon koji bi kombinovao stranu pomoć s sporazumom o granici.

Republikanci su prvobitno zahtijevali da sigurnost granice bude dio zakona, ali su odbili sporazum o granici usprkos snažnim napadima na mjeru od strane Trumpa i najviših republikanaca u Predstavničkom domu.

U izjavi u ponedjeljak, predsjednik Johnson je kritikovao zakon o stranoj pomoći zbog nedostatka odredbi o granici, rekavši da bi Senat "trebao ponovno razmotriti zakon kako bi uključio stvarne odredbe o sigurnosti granice koje bi zaista pomogle okončanju trenutne katastrofe".

Johnson se prethodno protivio širem zakonu koji je uključivao odredbe o granici. Predsjednik je te odredbe opisao kao nedovoljne, iako su bile proizvod pregovora i uključivale su restriktivne mjere na granici.

Lider većine u Senatu, Chuck Schumer, proslavio je usvajanje zakonodavstva rekavši u obraćanju: "Prošle su godine, možda decenije, otkako je Senat usvojio zakon koji toliko snažno utiče ne samo na našu nacionalnu sigurnost, ne samo na sigurnost naših saveznika, već i na sigurnost zapadne demokratije."

"Vjerujem da bi, ako predsjednik Johnson donese ovaj zakon, proći sa istom snažnom podrškom", rekao je Schumer.

Senat je nastavio sa zakonom dok je Trump tvrdio da SAD ne bi trebale davati stranu pomoć osim ako je zajam, signalizirajući protivljenje zakonu. Trump je također naznačio da bi poticao rusku agresiju protiv bilo koje zemlje članice NATO-a koja ne plaća dovoljno.

Neki republikanci u Senatu ili su branili ili umanjivali komentare Trumpa o NATO-u u ponedjeljak.

"Stojim iza njega 100%", rekao je senator Tommy Tuberville o Trumpu koji tvrdi da članice NATO-a trebaju plaćati svoje doprinose ili riskirati Putinovo invaziju na njihovu zemlju.

Republikanac iz Alabame također je sugerirao da bi se europski saveznici trebali "vrlo brinuti" o invaziji, rekavši da bi se trebali zaštititi sami i ne oslanjati na SAD, dodajući da zemlja "ne može zaštititi svakoga."

Senator Roger Marshall iz Kanzasa rekao je da se evropski saveznici koji su zabrinuti zbog komentara Trumpa trebaju "prestati brinuti".

"Znate, trebaju prestati brinuti. Trebaju ustati i biti hrabri. Prvo moramo osigurati našu granicu. Moramo se brinuti o stvarima ovdje kod kuće. Kada osiguramo našu granicu, kada se pobrinemo za kuću, odlično. Pomozimo i drugima", rekao je republikanac iz Kanzasa.

U Senatu, razmatranje zakona odvijalo se danima dok je senator Rand Paul iz Kentuckya obećao odugovlačiti vremenski raspored u znak protesta protiv zakonodavstva.

Bilo koji pojedinačni senator može usporiti proces i prisiliti Senat na dugotrajna glasanja kako bi se došlo do konačnog usvajanja.

Paul je nastavio s tvrdim stavom u nedjelju, rekavši da će izdržati "dokle god pakao ne zaledi". Naznačio je da je spreman zadržati podijum govorom o pitanjima nacionalnog duga i drugim stvarima. "Volim pričati. To mi je jedna od omiljenih stvari", rekao je.

U nedjelju, nekoliko sati prije početka Super Bowla, odjel je proveo ključno glasanje o pomaku paketa naprijed s rezultatom 67 prema 27.

Zelenski se zahvalio

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se američkim senatorima nakon usvajanja programa pomoći.

"Zahvalan sam senatoru Schumeru i McConnellu i svakom američkom senatoru koji je podržao nastavak pomoći Ukrajini dok se borimo za slobodu, demokratiju i vrijednosti koje su nam svima drage.

Za nas u Ukrajini, nastavak pomoći SAD-a pomaže u spašavanju ljudskih života od ruskog terora. To znači da će se život nastaviti u našim gradovima i da će trijumfovati nad ratom.

Američka pomoć približava pravedni mir u Ukrajini i vraća globalnu stabilnost, što rezultira povećanom sigurnošću i prosperitetom za sve Amerikance i cijeli slobodni svijet", poručio je Zelenski na platformi X.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo