8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

16.03.2024 / 20:00 BiH - Bogata ponuda

Provjerili smo cijene iftara u restoranima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli

Provjerili smo cijene iftara u restoranima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli
Foto: Vijesti.ba

Dok se kraju primiče prva sedmica ramazana, svetog muslimanskog mjeseca posta i duhovnosti, koji nosi obilježja poput skromnosti, molitve, ibadeta, suzdržanosti i saosjećanja prema drugima, vidljivo je da su ugostitelji u Bosni i Hercegovini ove godine okrenuti prema visokim cijenama iftara, što izaziva raspravu u javnosti.

Stoga smo odlučili istražiti cijene iftara u bh. gradovima Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Skromnost ili luksuz?

Iftar, obrok kojim se prekida post nakon zalaska sunca, tradicionalno se dijeli s porodicom, rodbinom, prijateljima i siromašnima, promovišući vrijednosti solidarnosti i skromnosti. Međutim, u današnje vrijeme, mnogi restorani u Bosni i Hercegovini dobro profitiraju u ovom periodu.

Jasno je da ugostitelji imaju pravo da postave cijene u skladu s troškovima i maržom, iako su u neskladu sa porukama i suštinom ramazanskog posta. 

Kako smo se uvjerili, cijene se kreću od 15 KM pa do 60 KM po osobi.

U nastavku pogledajte kako izgledaju iftarski meniji u Tuzli, Mostaru i Sarajevu.

Iftari u tuzlanskim restoranima od 18 do 50 KM

Tokom mjeseca ramazana ugostiteljski objekti u Tuzli organizuju posebne ponude za iftare, i invididualne i kolektivne.

Jedna od posebnih ponuda je ona koju je napravio Grand Hotel Tuzla u Tuzli. Za razliku od drugih, ovaj hotel nudi iftar kroz švedski sto. Ljepotu ramazana ove godine, odlučili su dijeliti na nešto drugačiji način nego što je uobičajeno u Tuzli.

Organizacijom iftara po principu švedskog stola svakodnevno gostima cijeli tim vrhunskih kuhara Grand Hotela Tuzla priprema raznovrsna topla predjela sa nekoliko čorbi, uz neizostavnu topu i palentu, mnogobrojne priloge, svježe salate, peciva i ramazanske lepine.

"Ono što se mijenja svakoga dana jesu glavna jela, njih najmanje tri koja svi naši gosti mogu konzumirati u neograničenim količinama. Naravno, ne smijemo zaboraviti, da pored ovoga, u cijenu iftara u Grand Hotelu Tuzla od 30,00 KM po osobi, ulaze i hurme, limunada i turska kafa uz koju se većina postača najprije i omrsi, ali i selekcija raznovrsnih slastica od tradicionalnih domaćih 'agdali' kolača pa sve do specijaliteta koji se mogu probati samo u Grand Hotelu. Iako je Ramazan tek počeo, prve reakcije naših gostiju su impresivne što samo govori o tome da se i postačima, ali i svima drugima, jako dopao novi koncept organizacije iftara u našem hotelu", rekao je Dino Sakić, direktor Grand Hotela Tuzla za Vijesti.ba te dodao da će u tom objektu biti organizovani i korporativni iftari.

Kada su u pitanju ostali objekti, ponude su manje-više slične i sa cijenama i sa sadržajem. Primjera radi, jedan od popularnijih restorana je Restoran "Sezam Tenis", koji, također ima raznolik iftarski meni. Cijene se od 23 do 29 KM po osobi. Za 23 KM i to isključivo utorkom, možete dobiti begovu čorbu, ćufte, miješanu salatu, palačinske sa eurokremom, limunadu i hurme. Ukoliko odlučite iftariti četvrtkom u ovom restoranu, cijena je 29 KM i u to je uračunato teleća čorba, pileća bečka šnicla, miješana salata, caramel sezam, limunada i hurma.

Nešto niže cijene večere su u Svadbenom salonu "Ljubavna priča", a hranu možete i ponijeti ili jesti u objektu. Najniža cijena iftarskog obroka je 18 KM i to nedjeljom i srijedom kada za tu cijenu gosti mogu dobiti supu od povrća, file solića, juneći gulaš, pire, limunadu, desert, kafu. Najskuplji meni u ovom objektu je 23 KM.



Za one malo dubljeg džepa, tu je Restoran "City Steak House" gdje iftarski meni košta 50 KM. U tu cijenu je uračunata, primjera radi ponedjeljkom, gurmanska pljeskavica sa pekarskim krompirom, topa, teleća čorba, salata, tradicionalni bosanski desert i bosanska kahva, javlja dopisnik Vijesti iz Tuzle.

Naravno, znatan broj građana ne praktikuje kolektivne iftare u restoranima u Tuzli, tako da svaku večer se mogu vidjeti dugi redovi postača pred pekarama koji čekaju da kupe ramazanske lepine kako bi večerali u svojim domovima.

U gradu soli, kraj posta svakog dana označava pucanj iz topa sa brda Kicelj, a onda Tuzlaci iftare, sukladno svojim vjerovanjima kako treba praktikovati post ili pak finansijskim mogućnostima.

Iftar u Mostaru od 20 do 60 KM

Mostar svake godine tokom ramazana privlači mnoge vjernike i turiste koji traže autentično iskustvo iftara na lokacijama starog dijela grada, ispod Starog mosta... Međutim, cijene iftara u različitim dijelovima grada variraju, postavljajući i u ovom dijelu zemlje izazove u balansu između tradicionalnih vrijednosti i doba komercijalizacije svega, pa i vjere.

U gradu na Neretvi ove godine vlada posebna atmosfera u Ulici braće Fejića, u starom dijelu grada, na Musali. Ponuda je cjenovno vrlo raznolika.

U južnom dijelu Mostara, poznatom po svojim ugostiteljskim objektima, cijene iftara su pristupačne većini.

Motel & Restoran "Malta" nudi širok spektar cijena od 21 do 24 KM, dok se u SC HercegovinaPromet cijene kreću od 27 do 45 KM.

Hotel Carpe Diem Mostar također nudi cijene od 28 do 35 KM, dok se u PLAZA Mostar - Granada - Café & Restaurant iftar može pronaći po cijenama od 22 do 32 KM.



Na omiljenom turističkom izletištu, Zip Line Fortica, cijene iftara kreću se od 20 do 35 KM, piše dopisnik Vijesti iz Mostara.

Međutim, u Starom gradu, srcu Mostara, cijene iftara su više. Restorani poput "Šadrvana" nude izbor koji se cjenovno kreće od 25 do 55 KM, dok se u "Divanu" cijene kreću od 12 KM do 60 KM.


Restoran "Hindin Han" nudi iftare po cijenama od 23 do 32 KM.

U centru grada, Aščinica "Saray" je popularno mjesto za iftar, nudeći jedan dnevni meni po cijeni od 25 KM.

Restoran MM Mostar također nudi različite opcije po cijenama od 20 do 30 KM.



U Sarajevu bogata ponuda, ali i visoke cijene

U glavnom gradu BiH bogata je ponuda, ali cijene zahtijevaju dubok džep. Ukoliko želite iftariti u gradu u restoranu uz iftarski meni, osim na jednom mjestu koje smo pronašli gdje je cijena 15 KM, ispod 20 KM nećete to moći.

Svakako da uvijek možete otići na vrhunske ćevape na Baščaršiju, na sjajne porcije pite ili nešto treće, ali ukoliko želite puni ugođaj i hurmu i limunadu, i miris somuna, moraćete izdvojiti priličan iznos.

Cijene idu i do 65 KM.

U nastavku pregled lokacija koje smo pronašli sa iftarskim menijima na lokacijama širom glavnog grada BiH.

Restoran Bašča kod Ene nudi iftarski meni po cijeni od 60 KM.

Hotel Holiday ima više iftarskih menija, a cijene se kreću od 30 KM do 60 KM po osobi.

Restoran Kibe Mahala nudi iftarski meni po cijeni od 65 KM, dok Kolobara Han nudi dva menija po cijeni od 35 i 40 KM.



Hotel & restoran Nova Bentbaša nudi iftarski meni od 40 KM.

Restoran Panna Cota nudi također više menija, a cijene su od 23 KM do 26 KM.

Restoran Milkman u svojoj ponudi ima tri iftarska menija, od 28, 35 i 40 KM.

Restoran Mado ima dva menija, za koja je potrebno izdvojiti 40 ili 45 KM.

Hotel Malak Regency nudi tri menija, po cijenama od 40 (švedski sto), 45 i 50 KM.

Hotel Monti na Igmanu nudi dva iftarska menija, jedan od 35 KM, a drugi od 45 KM.

Hotel Pino nature, certificirani halal hotel, nudi tri iftarska menija, a cijene se kreću od 35 KM, preko 45 KM do 59 KM - gurmanska deluxe sofra u koju su uključeni limunada, hurme, somun, topa, Begova ili bistra supa, domaće pite, domaće klepe, Pino sahan ( ćufte u sosu, sogan folma, punjene paprike), Mix mesna plata, razni prilozi, sezonska salata i mix tradicionalnih kolača.

Fit Bar lounge nudi 4 menija, a cijene su od 38 KM (limunada, hurma, topa, pecivo, krem supa od bundeve, šotirana junetina i torta od mrkve, od 40 KM (gdje je osim predjela, glavnom jelo pureći file u začinskom bilju), 55 KM (glavno jelo losos u crnom susamu), i meni od 60 KM (glavno jelo biftek sa aromatiziranim puterom i krompirom).

Restoran Dženita na Baščaršiji nudi iftarski meni od 35 KM (begova čorba, topa, izbor glavnih jela: mala pljeskavica, piletina u kajmaku, zeljanica, šarena dolma, miješana salata; kadaif, limunada i bosanska kafa).



Rotirajući restoran sa panoramskim pogledom na Sarajevo "Plava prizma" nudi tri iftarska menija: 25 KM, 45 KM i 40 KM (hurme, topa, begova čorba, salata, sarajevski sahan, baklava).

Restoran "Dva šešira" na Ilidži nudi četiri iftarska menija, po cijenama od 30 KM, 35 KM, 40 KM i 50 KM, dok restoran Đulbašča nudi iftarski meni za 38 KM.

KIMONO caffe sushi bar u ponudi ima čak 7 menija, od 30 KM do 45 KM.

Restoran Mravko Travko nudi iftarski meni od 15 KM, a uključena je hurma, domaća supa, topa, glavno jelo po izboru ( pileća tortilja, MT burger, pileći file sa roštilja), limunada, palačinak.

Restoran Bazeni Sarajevo nudi iftarski meni od 33 KM, dok HeccoDeluxe nudi 3 iftarska menija po cijenama od 25, 30 i 35 KM, dok Midpoint Sarajevo nudi tri iftarska menija, i to od 30, 40 i 50 KM.

Ramazanski iftar u Mrvici, pod sloganom "Sve što možete pojesti" - cijena menija za odrasle je 39 KM, za djecu od 7 godina 25 KM, a za mlađe od 7 godina iftar je gratis.

Cafe & burger boutique La Soul nudi dva menija, po cijeni od 30 i 40 KM.

Vidikovac Zmajevac nudi menije po cijeni od 30 i 35 KM.

Restoran Fistik Zade nudi i sehurski meni, i to tri različita cijenom i sadržajem (7, 10 i 13 KM):

- turski doručak, turski čaj neograničeno za 13 KM
- frape ( banana, hurme i med), voće i orašasti plodovi za 10 KM
- topa, salata i simit, turski čaj neograničeno za 7 KM



T. Ć.
V. M. 
A. B. M. 

(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo