7°C
Mostar 14°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

17.04.2024 / 09:38 Svijet - Andrea De Domenico

UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze
Foto: Agencije
Ujedinjene nacije još se bore da spriječe glad u Pojasu Gaze, i iako je došlo do određenog poboljšanja u koordinaciji s Izraelom, isporuka pomoći u enklavi i dalje je suočena s poteškoćama, izjavio je visoki zvaničnik UN-a za humanitarnu pomoć.

Andrea De Domenico, čelnik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kazao je da se isporuka pomoći unutar Gaze suočava sa značajnim kašnjenjima na kontrolnim punktovima i da je prošle sedmice odbijeno 41 posto zahtjeva UN-a za isporuku pomoći sjevernoj Gazi.

- Mi se bavimo ovim plesom u kome da izvodimo jedan korak naprijed, dva koraka unazad, ili dva koraka naprijed, jedan korak unazad, što nas uglavnom ostavlja uvijek na istoj tački - kazao je De Domenico novinarima.

- Za svaku novu priliku koja nam se pruži, naći ćemo još jedan izazov s kojim se možemo nositi. Tako da nam je zaista, zaista teško da odemo tamo gdje bismo želeli da budemo - dodao je.

UN se dugo žale na prepreke za dobijanje pomoći i njeno distribuciju širom Gaze. Globalni bijes zbog humanitarne krize u enklavi od 2,3 miliona ljudi eskalirao je, međutim, nakon što su u izraelskim zračnim napadima 1. aprila ubijeni radnici Svjetske centralne kuhinje.

Izrael je otada odobrio ponovno otvaranje prelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio mjere za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli odrediti uslovi za američku podršku Izraelu ako on ne djeluje.

- Došlo je do stalnog povećanja broja kamiona koji su ušli - kazao je De Domenico, dodajući da UN ne znaju koliko je privatnih isporuka pomoći Izrael dopustio u sjevernu Gazu. On je, međutim, izjavio da fokus također treba biti na poboljšanju pristupa pomoći unutar Gaze.

Problem je što nije samo u hrani. Problem je u tome što je glad mnogo složenija, mnogo je veća od jednostavnog unošenja brašna. Voda, kanalizacija i zdravlje osnovni su za suzbijanje gladi – kazao je.

Američki zvaničnici primijetili su stalni napredak u količini pomoći koja ulazi u Gazu, saopćio je u utorak američki State Department, ali još uvijek nije na željenom nivou i Washington radi na tome da ga poboljša, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo