06.09.2025 / 09:55 Ljepota i Zdravlje - Opasne čestice

Budite oprezni: Ovi predmeti u vašoj kuhinji ispuštaju najviše mikroplastike

Budite oprezni: Ovi predmeti u vašoj kuhinji ispuštaju najviše mikroplastike
Ilustracija
Mikroplastika odavno više nije samo ekološka prijetnja – ona se nalazi u vodi koju pijemo, zraku koji udišemo i hrani koju jedemo.

Najnovija istraživanja pokazuju da se ove sitne čestice plastike ne samo kreću kroz naše tijelo, nego se talože u tkivima i organima, što izaziva zabrinutost zbog njihovog dugoročnog uticaja na zdravlje, uključujući i razvoj teških bolesti poput demencije.

Procjenjuje se da prosječan čovjek godišnje udahne više od 22 miliona mikro i nanoplastičnih čestica. One u organizam dospijevaju udisanjem, dodirom ili kroz ishranu, a posljedice su sve vidljivije – od oštećenja krvnih sudova, povećanog rizika od srčanog i moždanog udara, do upala tkiva, oštećenja pluća i jetre. Kod životinja su dokazane i genetske promjene, smanjenje plodnosti te razvoj tumora.

Jedan od najvećih izvora mikroplastike nalazi se upravo u našim kuhinjama. Naučnici upozoravaju na nekoliko najčešćih skrivenih „krivaca“:

  • Posuđe s neljepljivim premazom: I najmanje oštećenje tave s teflonskim slojem može osloboditi milione mikroplastičnih čestica tokom kuhanja.

  • Plastične posude: Često korištene za dostavu i čuvanje hrane, naročito kada se zagrijavaju ili peru, otpuštaju mikroplastiku direktno u obroke.

  • Plastični pribor za jelo: U kontaktu s vrućom hranom oslobađa čestice koje unosimo u organizam.

  • Vrećice za čaj: Ispitivanja su pokazala da samo jedna plastična vrećica u vodi oslobađa milijarde mikro i nanoplastičnih fragmenata.

  • Začini u plastičnoj ambalaži: Istraživanja su potvrdila prisustvo mikroplastike u svim testiranim pakovanjima začina.

  • Plastične slamke: Osim što zagađuju rijeke i mora, tokom upotrebe otpuštaju sitne čestice koje se mogu udahnuti.

  • Konzerve s unutrašnjim premazom: Iako je BPA zamijenjen akrilnim i poliesterskim smolama, ni one nisu bez rizika jer takođe sadrže mikroplastiku.

Stručnjaci savjetuju da se, koliko je moguće, koriste alternative poput stakla, keramike, drvenog pribora i pamučnih vrećica, te da se plastika u kuhinji svede na minimum. Iako je gotovo nemoguće u potpunosti izbjeći mikroplastiku, male promjene u svakodnevnim navikama mogu značajno smanjiti izloženost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo