Sezona branja gljiva u punom je zamahu, a berača je iz godine u godinu sve više, što ne čudi jer njihov specifičan okus izaziva užitak za nepce, mogu se koristiti u različitim receptima, imaju gotovo zanemarivu kalorijsku vrijednost, a istodobno raskošan nutritivni sastav. Gljive ne ubrajamo ni u biljne ni u životinjske organizme, već u heterotrofne organizme, grupu koju čine isključivo one.
Mnogo je vrsta gljiva, no sve imaju približno istu nutritivnu i energetsku vrijednost. Sastoje se od gotovo 90 posto vode i sadrže vrlo malo kalorija, odličan su izvor vlakana, ugljikohidrata, proteina, poput lizina i triptofana, mineralnih soli i vitamina. Osim što obiluju kalcijem, željezom, manganom i selenom, sadrže i folate, vitamine C, D i one B grupe, pogotovo vitamin B2, ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i za metabolizam, te B3 koji pridonosi pravilnom radu živčanog sistema i pravilnoj oksigenaciji krvi.
Dobrobiti za zdravlje
Brojna su istraživanja pokazala da gljive, osim što imaju antivirusna i antibakterijska svojstva te poboljšavaju imunitet, imaju i sposobnost ubrzavanja metabolizma te da "sagorijevaju" masnoće i kalorije. Za takav učinak, tvrde naučnici, glavnu zaslugu imaju kitin i eritadenin. Kitini su prirodna vlakna koja sprečavaju apsorpciju masti u crijevima, potiču rad crijeva i njihovu pokretljivost te sprečavaju zatvor, a eritadenin (lentinacin) je tvar koja ima dokazano antikolesterolemično djelovanje. Pokazalo se da već nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije smanjuje nivo holesterola u krvi i do 25 posto. Eritadenin, naime, ubrzava metabolizam holesterola te pospješuje njegovo izlučivanje iz organizma, a ima produženo djelovanje na čak nekoliko mjeseci. Uz to, ova tvar djeluje hipoglihemijski, tj. smanjuje šećer u krvi, a ima i značajnu trombolitičku aktivnost.
Gljive sadrže i snažan antioksidans ergotionein, koji ima sposobnost smanjivanja masnih naslaga nataloženih na stijenkama krvnih žila, piše Živim.hr.
Iako imaju samo 20 do najviše 30 kalorija na sto grama, gljive pružaju dugotrajan osjećaj sitosti zahvaljujući znatnom udjelu proteina i vlakana. Uz to, zbog visokog udjela vode i kalija pospješuju drenažu suvišne tekućine nakupljene u tkivima te imaju diuretički učinak. Djeluju i kao prirodan laksativ jer, zahvaljujući bogatom sadržaju vode i vlakana, potiču peristaltiku crijeva i redovno pražnjenje. Gljive imaju vrlo nizak glihemijski indeks te su pogodne za dijabetičare i odličan su izvor proteina za osobe na vegetarijanskoj prehrani. Obrok gljiva osigurava čak deset posto dnevno preporučenog unosa proteina, a odličan su izvor i esencijalnih aminokiselina koje su osnovni građevni materijal proteina. Sadrže betaglukane koji imaju protuupalna svojstva te pomažu u prevenciji niza hroničnih bolesti, a prema brojnim istraživanjima mogu usporiti i razvoj nekih vrsta tumora. S obzirom na to da su odličan izvor vitamina B6 i aminokiseline triptofana, koji su ključni za mozak te neuroprijenosnika serotonina koji pomaže u regulišu raspoloženja, teka i sna, nije čudo da ova namirnica ima antidepresivna svojstva te se proučava kao mogući lijek za mentalne poremećaje poput anksioznosti i depresije.
Nije zgoreg spomenuti ni da su gljive odličan izbor za muško reproduktivno zdravlje jer mogu poboljšati kvalitetu sperme s obzirom na to da sadrže selen i cink, koji su vrlo važni za zdravlje sperme.
Jake i sušene
Jedna od izuzetnih dobrobiti gljiva jest to da su odličan izvor vitamina D, što je rijetkost među namirnicama neživotinjskog porijekla. Kad su tokom rasta izložene sunčevoj svjetlosti ili UV zrakama, mogu proizvesti do 400 IU vitamina D na 80 grama, a to je količina koju bi, prema preporukama stručnjaka, svi stariji od godinu dana svakodnevno trebali unositi. Izlaganje suncu potiče sintezu vitamina D u gljivama jer one, poput naše kože, sadrže prekursor vitamina D. Stoga redovna konzumacija gljiva može pomoći u odgovarajućoj opskrbi tijela vitaminom D, pogotovo zimi. Treba reći i da su sušene gljive još bogatije vitaminom D od svježih. Svježe gljive ostavite da se suše na suncu najmanje dva sata, a potom ih držite u suhom prostoru još 30 minuta kako bi se hemijski proces završio. Ovoj metodi dajte prednost pred sušenjem u pećnici ili u dehidratoru jer ćete tako dobiti namirnicu koja je puno bogatija vitaminom D.
Sušene gljive prije upotrebe namočite u vodu pa ih dalje koristite kao svježe. Možete ih i samljeti u prah te koristiti kao začin, ali ih treba dodati na početku kuhanja jer se njihova aromatičnost kuhanjem pojačava.
Najpoznatije vrste