18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 19°C

06.02.2020 / 13:55 BiH - Vlada FBiH

Željeznicama FBiH u ovoj godini 28 miliona KM

Željeznicama FBiH u ovoj godini 28 miliona KM
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Federalna vlada danas je na sjednici u Sarajevu  usvojila  dva programa utroška transfera JP Željeznicama FBiH d.o.o. Sarajevo, utvrđena ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, u ukupnom iznosu od 28.000.000 KM.

Prvim programom, vrijednim 22.000.000 KM, obuhvaćeno je 19.700.000 KM za financiranje održavanja željezničke infrastrukture, 2.200.000 KM za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog putničkog, te 100.000 KM za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog kombiniranog prometa

Korisniku transfera sredstva će biti prebacivana u jednakim mjesečnim iznosima.

Od ukupno 6.000.000 KM, koliko iznosi drugi program, za izmirivanje obveza spram Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko predviđeno je 4.400.000 KM, a 1.600.000 KM za izmirivanje obveza spram Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i kantonalnim zavodima za zdravstveno osiguranje.

Ova sredstva će biti prebacivana po ispostavljenim fakturama za iznose uplaćene javnim fondovima na ime izvršavanja Zakona o financijskoj konsolidaciji JP Željeznice FBiH za razdoblje od 1.1.2008. do 31.12.2012. godine.

ŽFBiH će za visinu ovih sredstava povećati sudjelovanje državnog kapitala i o tome informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Za oblasti obrazovanja i nauke oko sedam miliona KM

Federalna vlada je usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, u ukupnom iznosu od oko 7.000.000 KM.

Transfer za provedbu Bolonjskog procesa vrijedan je 200.000 KM, od čega je 84.000 KM namijenjeno za podršku javnim visokoškolskim ustanovama za projekte osiguranja kvaliteta studijskih programa na prvom i drugom ciklusu studija, 105.000 KM kao podrška ovim ustanovama za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe prvog i drugog ciklusa studija, a 11.000 KM su sredstva rezervi za interventne potrebe u oblasti provedbe Bolonjskog procesa.

Kroz transfer za finansiranje obrazovanja bit će izdvojeno 1.900.000 KM, od čega 500.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika, 180.000 KM za podrške školovanju djece romske nacionalnosti, najboljim učenicima javnih osnovnih i srednjih škola u FBiH i bibliotekama osnovnih škola u nabavci školske lektire, 1.150.000 KM za poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova, podrška projektima angažiranja Rom medijatora s ciljem povećanja obuhvata i redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja djece romske nacionalnosti, te programima obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja odraslih osoba s fokusom na žene radi lakše integracije na tržištu rada. Sredstva rezervi u oblasti obrazovanja iznose 70.000 KM.

Finansiranju studentskog standarda namijenjeno je 1.050.000 KM. Od toga je 1.038.750 KM predviđeno za poboljšanje osnovnog i proširenog studentskog standarda, a sredstva rezervi za ove namjene iznose 11.250 KM.

Ovogodišnji transfer za Fond za studentske zajmove vrijedan je 220.000 KM, za oblast nauke od značaja za FBiH 1.500.000 KM, za institucije nauke i podsticaj naučno-istraživačkog rada od značaja za FBiH 850.000 KM, za institucije nauke i kulture od značaja za BiH 1.000.000 KM, a transfer za Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika 230.000 KM.

S korisnicima sredstava, zavisno od karaktera programa ili projekta, bit će potpisani posebni ugovori o realizaciji dodijeljenih sredstava, kojim će biti regulirani način i rokovi utroška sredstava i izvještavanje. Izuzetno, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke može, na osnovu opravdanog zahtjeva korisnika, produžiti rok realizacije pojedinog projekta, koji je određen u ugovoru, o čemu će s korisnikom sredstava biti sklopljen aneks ugovora, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Inicirano donošenje zakona o znakovnom jeziku na nivou FBiH

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila inicijativu Udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH, upućenu putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, za donošenje zakona o znakovnom jeziku na nivou Federacije BiH, što je predviđeno Zakonom o znakovnom jeziku BiH.

Član 17. tog državnog zakona obavezuje bh. entitete i kantone u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH da svojim propisima utvrde pravo na korištenje znakovnog jezika pred organima i institucijama tih nivoa vlasti, procedure i način sticanja statusa gluhe osobe, evidenciju i iskaznice za te osobe, evidenciju i iskaznice za tumače znakovnog jezika, posebna prava na tumača znakovnog jezika za đake i studente i druga pitanja vezana za prava gluhih i nagluhih osoba.

Također, u Strategiji za poboljšanje prava i položaja osoba sa invaliditetom u FBiH 2016.-2021. godina jedan od ciljeva je omogućavanje pristupačnosti okruženja, informacija i komunikacija, kao ključnih za potpuno uključenje osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove, kroz nesmetan pristup informacijama u odgovarajućem formatu.

Vlada je danas imenovala interresornu komisiju koju čine Irenka Matijević (predsjednica), Sanela Milavić-Repak, Mirna Nikšić, Dobrica Jonjić i Umihana Prguda (članovi), čiji zadatak je da, u roku od šest mjeseci, sačini tekst Prednacrta zakona o znakovnom jeziku za područje Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Zajam za projekt gradskih prometnica u Sarajevu

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta gradskih prometnica u Sarajevu, u iznosu do 30.000.000 eura.

Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Kantonu Sarajevo, kroz financiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (Tunel Kobilja glava) i Devete transverzale. Na taj način bi Grad Sarajevo bio povezan s drugim dijelovima Kantona Sarajevo i regionalnom cestovnom mrežom, s ciljem smanjenja sadašnjih prometnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji.

Za Federaciju BiH su prihvatljivi nacrti Ugovora o zajmu između EBRD-a i BiH, Projektnog ugovora između Ministarstva prometa Kantona Sarajevo - Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i EBRD-a, kao i Ugovora o podršci projekta između Kantona Sarajevo i EBRD-a.

Sredstva zajma, s rokom otplate od 15 godina i trogodišnjim grace razdobljem, bit će prenesena na Kanton Sarajevo, kao krajnjeg dužnika. Tijekom realizacije ovog projekta, u proračunu FBiH nije potrebno osigurati sredstva za dodatno sufinanciranje.

Vlada FBiH je dala suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te za zaključivanje i usuglašavanje Podugovora o zajmu između Federacije BiH i Kantona Sarajevo i za njihovo potpisivanje ovlastila federalnu ministricu financija, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo