8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.02.2020 / 18:11 Galerije - Nakon teške obuke

Turske komandosice spremne za najzahtjevnije zadatke

Turske podoficirke čekaju prve zadatke i nove izazove nakon što su prošle tešku obuku u Zapovjedništvu škole i centra za obuku žandarmerijskih komandosa u izmirskom distriktu Foči.

Ukupno 20 žena dobrovoljaca završilo je 20-sedmičnu obuku koju su počele u septembru prošle godine.

Podoficirke koje čine grupu žandarmerijskih komandosica prošle su teške psihofizičke treninge u okviru kojih su više od dva mjeseca noći provodile pod otvorenim nebom.

Komandosice su pokazale posebno istančane vještine rukovanja raznim oružjem, a vezanih očiju u nekoliko sekundi sklapaju i rasklapaju pištolje i puške.

Obuka je uključivala i zahtjevne teoretske časove i treninge iz oblasti prve pomoći, čitanja karata, antiterorističkih akcija, neutralizaciji minsko-eksplozivnih naprava i drugih vještina potrebnih za izvršavanje žandarmerijskih zadataka.

Podoficirke su tako stekle potrebno znanje i vještine za izvršavanje zadataka u mirnodobskim i ratnim uvjetima, kao i u svim ekstremnim okolnostima.

Hrabre podoficirke čine prvu žensku grupu komandosica žandarmerije koja prijateljima ulijeva povjerenje, a neprijateljima strah.

Podoficirka Merve Cetin za AA je kazala da se dobrovoljno pridružila koleginicama kako bi služila svojoj domovini, ali i kako bi mogla pokazati vlastitom ocu da nema razloga za tugu što nije imao sina da ga pošalje u vojsku.

“Željela sam ocu pokazati da vojni poziv nije ekskluzivno rezerviran za muškarce, već da ga i žene mogu izvršavati s mnogo uspjeha“, kazala je Cetin.

Ističući kako je obuka bila izuzetno teška, Cetin je kazala da se uvijek iznova dizala na noge jer komandosi nastupaju tamo gdje drugi kažu da je sve gotovo.

I podoficirka Su Yildiz kazala je da je spremna za izvršavanje zadataka na svim mjestima gdje se vijori turska zastava.

“Nismo obučavane samo da dobijemo zvanje komandosica, već da budemo spremne u svakom času da izvršimo svaki povjereni zadatak“, poručila je Yildiz.

Podoficirke Aysenur Kilical i Sema Bekdemir su kazale da su se dobrovoljno prijavile u jedinicu komandosica kako bi pokazale za šta su sve spremne jer snagu i izdržljivost crpe iz plemenite krvi koja kola venama Turkinja.

Foto: Anadolija

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo