12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

08.04.2020 / 22:38 BiH - Predavanje u Londonu

Univerzitet Westminster i Memorijalni centar Srebrenica organizovali zajedničko predavanje o genocidu

Univerzitet Westminster i Memorijalni centar Srebrenica organizovali zajedničko predavanje o genocidu
Foto: Vijesti.ba
Današnjim predavanjem Hasana Hasanovića, svjedoka genocida i predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica, studentima Univerziteta Westminister u Londonu, pokrenute su aktivnosti e-learning programa Memorijalnog centra.

“Imamo brojne zahtjeve univerziteta i naučnih institucija za online sesije i predavanja kojim bi se, u ovom vremenu ograničenog kretanja, omogućilo studentima i istraživačima da dobiju više informacija o genocidu u Srebrenici. Uz virtuelne ture koje razvija naš tim, htjeli smo iskoristiti znanje koje imamo i mogućnosti novih tehnologija kako bismo napravili iskorak. Još jednom želimo pokazati koliko je samo važno da učimo, komuniciramo sa svijetom i pričamo našu priču. Ovakvim aktivnostima pokazujemo da Memorijalni centar Srebrenica može da prati dobre prakse najznačajnijih institucija koje proučavaju međunarodno humanitarno pravo, genocid i ratne zločine”, poručio je Hasanović.

Hasanović je bio gostujući predavač na predmetu koji vodi profesor Marco Roscini, a predavanje se održalo u sklopu predmeta Pravo Ujedinjenih nacija. Profesor Roscini je profesor međunarodnog prava na čelu postdiplomskog programa za Međunarodno pravo na Univerzitetu Westminster u Londonu. Predaje Međunarodno humanitarno pravo, Međunarodno javno pravo i Pravo Ujedinjenih nacija. Profesor Roscini je doktorirao na Univerzitetu Sapienza u Rimu, te je predavao na brojnim univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom Evrope.

“Inicijativa za ovu saradnju je krenula na osnovu prijedloga Martine Raguž, koja je studentica magistarskog programa međunarodnog prava na Westminsteru i jedna od stipendistkinja Chevening programa. Još jednom je potvrđena korist ovog programa Ujedinjenog Kraljevstva, jer nam omogućava upravo ovu vrstu povezivanja i saradnje. Već smo dobili nove upite nakon ovoga. Želimo izgraditi cijelu mrežu univerziteta s kojima sarađujemo na ovaj način”, zaključuje Hasanović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo