8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

17.07.2020 / 20:01 Politika - Predsjednik PMP-a

Drljević: Dok se opozicija svađa, vlast se kikoće i uživa

Drljević: Dok se opozicija svađa, vlast se kikoće i uživa
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Prve mostarske partije Semir Drljević Lovac apelovao je na sve opozicione političke stranke u Mostaru da po strani ostave lične razmirice i zajednički nastupe na predstojećim lokalnim izborima.

Komentarišući dogovor o Mostaru, koji su nedavno postigli HDZ BiH i SDA, Drljević kaže da "oni nisu ništa novo dogovorili, čak se govori i kako je ovo neustavno jer su ukinuli centralnu zonu".

- Pitanje je šta su čekali 12 godina, mogli su to završiti davno. Nadati se da ćemo ipak imati mogućnost da biramo. I to je jedina pozitivna stvar - kaže Drljević.

Ističe kako ne razumije da su SDA i HDZ BiH "očekivali aplauz zbog postignutog dogovora".

- Oni su sad kao spasioci, a ustvari su glavni i odgovorni krivci, i u bilo kojoj demokratskoj zemlji bilo bi im zabranjeno učešće na izborima jer su nam ukinuli demokratiju ovoliko godina - govori Drljević.



Prva mostarska partija, podsjeća, postoji već 6,5 godina, a formirana je kako bi i učestvovala na izborima.

- Grad Mostar ovoliko vremena je bez demokratije, bez mogućnosti političkog djelovanja, jer sva je politika bila u bunkerima HDZ-a i SDA, i ti su bunkeri ustvari tajkunski bunkeri i čisti interesi - smatra Drljević.

U Mostaru bi bilo neophodno, nastavlja, da opozicija bude ujedinjena, te da svi svoj ego i lične razmirice ostave po strani.

- Statistika kaže da bi opozicija mogla uzeti jedan kontrolni paket koji ne bi dozvoljavao HDZ-u i SDA da sami mijenjaju Statut. Ako se ovako nastavi, dok se opozicija svađa, ovi se kikoću i uživaju - naglašava Drljević.

Svađe između opozicionih stranaka, uvjeren je, prenesene su sa drugih nivoa i nemaju nikakve veze s lokalnom politikom u Mostaru.

- Nadam se da će razum pobijediti i da ćemo sjesti i svi ponuditi najbolje ljude koji mogu dobiti povjerenje građana. I tu bismo imali šanse. A ako ovakva situacija ostane, HDZ i SDA će moći promijeniti i ime grada - dodaje Drljević.

Prva mostarska partija svakako će iskoristiti svoje pravo i izaći na lokalne izbore u Mostaru, jasan je čelnik te stranke.

Kad je u pitanju sporazum između HDZ-a i SDA o izbornim pravilima u Mostaru, Drljevićeva najveća zamjerka je što se njim ne predviđa direktan izbor gradonačelnika.

- Znači, opet dolazimo na ovo - građani će birati, a onda će oni probirati u Vijeću ko koliko ima vijećnika - kupovina glasova, kupovina papaka, prodaja. A i znamo zašto neće direktan izbor gradonačelnika, jer se boje da bi građani mogli izabrati časnog čovjeka koji bi mogao iskupiti najkvalitetnije ljude u gradu i opet vratiti Mostar na svjetsku scenu gdje u suštini i pripada - naveo je Drljević.

Ocjenjuje da je Mostar ključ za BiH, jer je u tom gradu na sceni otimanje demokratije, uništavanje političkog duha, a i boraca za grad je sve manje.

- Mi smo jedina lokalna partija. Lokalno smo se organizovali upravo da bismo izbjegli ideološke podjele. Mi u partiji imamo i žestokih rasprava, ali one se vode iznutra - rekao je Drljević.

U Prvoj mostarskoj partiji se, kako je napomenuo, godinama uspostavlja balans između različitih političkih profila ljudi.

- Još uvijek ima šanse da kažemo - kanite se, Mostar je važan, hajdemo nešto da napravimo. Hajmo napraviti reprezentaciju koja će se suprotstaviti ovima. Analize govore da bismo to mogli. Da ne kažem da bismo čak mogli i pobijediti, ali sigurno bismo mogli uzeti kontrolni paket da ne dozvolimo ovim razbojnicima na kraju da promijene ime grada. To je dvotrećinska većina. SDA-u ne treba blok, njima samo treba alibi da su kao pokušali, a već su dali mjesto gradonačelnika, to se zna. Njih interesuje građevina, a nas da dođemo u poziciju da odgovorno upravljamo - istakao je Drljević.

Međutim, zbog krize koja će tek nastupiti zbog koronavirusa, svjestan je činjenice da neće biti nimalo zahvalno upravljati ni gradom Mostarom, ali ni državom BiH.

Govoreći o Mostarcima koji žive izvan Bosne i Hercegovine, Drljević je naglasio kako bi mostarska dijaspora mogla imati presudnu ulogu na predstojećim izborima. Međutim, navodi, postavlja se pitanje kako doprijeti do tih ljudi.

- Oni koji su uspjeli u dijaspori i mogu doći ovdje, ali ima i veliki broj onih koji nisu i nemaju mogućnosti godinama doći, jer i dalje žive skromno kao i mi ovdje. Uglavnom, oni bi mogli imati veliku ulogu - potcrtava Drljević.



Međutim, potcrtava da će uloga dijaspore biti onolika koliko ih bude registrovano, te je stoga apelovao na sve Mostarce koje žive u inostranstvu da se registruju i glasaju na lokalnim izborima.

- Statistika kaže da je na izborima 2018. putem pošte glasalo nešto manje od 1.300 Mostaraca. Od tog broja, 700 je otišlo HDZ-u, a 500 i nešto glasova probosanskim strankama. To je strašno mal broj da bi se neko bavio tim Mostarcima van države, jer niko zbog tako malog broja neće koristiti svoje resurse i trošiti novac, bolje im se trošiti u mahali – naglašava Drljević.

- Kao što bi rekao jedan moj prijatelj, valjalo bi kad bi ovim razbojnicima dijaspora ušla sa zad', onda bismo mogli promijeniti situaciju, uz uslov da jedan opozicioni blok bude protiv ova dva velika vladara. Bilo bi idealno da im dijaspora uđe sa zad', a da ih mi udarimo sprida - dodaje Drljević.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo