8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.07.2020 / 15:36 Politika - Dvotrećinskom većinom

NSRS podržala Dodikov veto na tri odluke Predsjedništva BiH

NSRS podržala Dodikov veto na tri odluke Predsjedništva BiH
Foto: NSRS
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) potvrdili su danas stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da su nedavne odlukama Predsjedništva BiH veoma štetne po vitalni interes bh. entiteta RS.

Radi se o tri odluke usvojene u Predsjedništvu BiH 22. jula, bez konsenzusa, zbog čega je Dodik zatražio posebnu sjednicu Narodne skupšine RS-a kako bi poslanici dvotrećinskog većinom potvrdili njegov stav, a u tom slučaju odluka i zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Glasanjem 62 poslanika usvojeni su i zaključci klubova poslanika vladajuće većine u entitetskom parlamentu.

- Svjesni značaja upotrebe API (unaprijed dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), koji su se pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe provođenja zakona u efikasnom rješavanju savremenih bezbjednosnih prijetnji, Narodna skupština podržala je zaključivanje sporazuma o razmjeni pomenutih podataka, ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i koja su zagarantovana Ustavom - navodi se u usvojenom zaključku.

Entitetski paralment u zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u Narodnoj skupštini RS, podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

- Ugovor o pristupanju BiH tom istraživanju za 2021. ne odražava ustavnu strukturu BiH, niti ustavne i zakonske nadležnosti RS, ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika tog bh.entiteta u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima - navodi se u skupštinskom zaključku.

Parlamentraci su zadužli Vladu RS da preduzme potrebne aktivnosti da bi RS samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

- Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. Sporazum o učešću BiH u Programu PISA 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH, niti ustavne i zakonske nadležnosti RS, ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika RS u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima - stoji u usvojenom zaključku.

Također, zadužen je srpski Predsjedništva BiH iz RS da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS.

Za učestvovanje RS u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje kako bi, kako se navodi, RS samostalno učestvovala u ovom programu.

Usvajanjem ovih zaključaka zaključena je posebna sjednice Narodne skupštine RS, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo