20°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

29.09.2020 / 07:59 BiH - Transparency International

Konferencija o sukobu interesa i zakonskoj regulativi u Sarajevu

Konferencija o sukobu interesa i zakonskoj regulativi u Sarajevu

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) u saradnji s Fondacijom Centar za javno pravo (FCJP) organizuje konferenciju pod nazivom „Sprečavanje sukoba interesa u BiH: zakonska regulativa“ koja će biti održana u utorak, 29. septembra u Sarajevu.

Cilj konferencije je da posluži kao platforma za daljnju diskusiju s ciljem iznalaženja najoptimalnijeg rješenja za zakonsko regulisanje oblasti sukoba interesa u BiH.

Aktuelni zakonski okvir koji regulira pitanje sukoba interesa na državnom nivou je nezadovoljavajući i ne predviđa efikasne mehanizme zaštite, dok se na nivou Federacije BiH uopće ne provodi od 2013. godine, saopćeno je iz TIBiH.

Kako se nadalje navodi, neadekvatno regulisanje ove oblasti prepoznato je i u Mišljenju Evropske unije za članstvo BiH, gdje reforma oblasti sukoba interesa predstavlja jedan od 14 prioriteta naglašenih u Mišljenju.

TI BiH je u proteklom periodu predlagao rješenja u ovoj oblasti u skladu s najboljim međunarodnim standardima i praksama, a neka od njih se nalaze u zakonodavnoj proceduri.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i medija.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo