1°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 5°C

09.11.2020 / 20:05 Politika - Uoči Samita

Vijeće ministara usvojilo informaciju o mini Šengenu

Vijeće ministara usvojilo informaciju o mini Šengenu
Foto: Vijesti.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji,  10. 11. 2020. godine.

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i Evropske unije, pod okriljem Berlinskog procesa.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne saradnje u regionu su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021. – 2024., te Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.

Na Samitu će se razgovarati i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Prihvaćanje ovih dokumenata donijeće brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU.

Zadužuju se svi nadležni nivoi vlasti u BiH da se, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, uključe u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz Berlinskog procesa.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH će, u koordinaciji sa Kabinetom predsjedavajućeg, a s ciljem efikasnog učešća Bosne  i Hercegovine na Samitu u Sofiji pokrenuti proceduru za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Samita, te će Informaciju o održavanju ovog samita sa pratećim prilozima hitno dostaviti Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo