-2°C
Mostar 5°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 3°C

14.11.2020 / 20:00 BiH - Nova saznanja

Institut razotkrio manipulacije: Verlab nestručan za ocjenu respiratora

Institut razotkrio manipulacije: Verlab nestručan za ocjenu respiratora
Foto: Vijesti.ba

Nova saznanja potpuno su razotkrila manipulacije u predmetu “respiratori“ , a zvanične institucije konstatirale nestručnost Verlaba da uopće da ocjenu o ispravnosti uređaja.

Podsjetimo, tvrdnju o neispravnosti i neupotrebljivosti u javnosti je najrevnosnije iznosio osnivač privatne laboratorije Verlab - Almir Badnjević. Posao je sebi priskrbio upornim tvrdnjama o neispravnosti uređaja i donošenjem zaključaka na osnovu viđenih kutija pa osnivač Verlaba sebi nije mogao dozvoliti situaciju – Badnjević protiv Badnjevića.

Badnjeviću je posao dodijelila Federalna uprava civilne zaštite, a ugovor je potpisan samo dan prije pokušaja instalacije u Goraždu. U cijelom je procesu Badnjević uspio prekršiti i Pravilnik o mjeriteljstvu koji u svom članu 3. pod tačkom d.) kaže da laboratorija ima obavezu zaštite poslovne povjerljivosti svih podataka kojima raspolaže u toku obavljanja svoje dužnosti, jer je u toku procesa utvrđivanja ispravnosti iznosio tvrdnje kako su respiratori neupotrebljivi.

Postavilo se uopće pitanje pouzdanosti posla kojeg obavlja Badnjevićeev Verlab koji nije dokazao svoju stručnost, a uzimajući u obzir  da se isti respiratori koriste širom svijeta.

Respiratori su instalirani u UKC Tuzla i KCUS, ukupno 34, a doktori su potvrdili da će ovi uređaji biti od velikog značaja za pacijente. Inžinjeri su potvrdili da su respiratori potpuno bezbijedni te da nije bila u pitanju sistemska greška kako je to tvrdio Badnjević, nego „greška u rukovanju“.

Za potpunu upotrebu još je potrebna verifikacija Verlaba, no onda je na Badnjevićev tim naprasno nestao, što su problematizirali u u Federalnoj upravi civilne zaštite. Iz FUCZ su primijetili i kako netačne informacije u medije dolaze i od samog Verlaba.

- Nažalost, zbog nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika, saopćeno je iz FUCZ-a.

Naime, Verlab ih je obavijestio da je većina uposlenika firme u izolaciji. No pravi razlog bi moglo biti nešto drugo.

Javnost je danas saznala i šokantne informacije kako je Verlab tek 16. oktobra podnio zahtjev za proširenje područja akreditacije, između ostalog i za medicinske uređaje respiratore.

- Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Inspekcijsko tijelo tip A nije akreditiran za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora - naglasio je direktor Institura za akreditiranje BiH Željko Medak.

Postavlja se pitanje zašto je Badnjević krio od javnosti ove informacije. U svom odgovoru na informacije koje je iznio Medak, Badnjević je na pitanja odgovorio pitanjima, vješto pokušavajući izbjeći odgovoriti na činjenicu da Verlab nije akreditiran za inspekciju respiratora.

"Akreditiranje" je stručna procedura kojom se preko dodijeljene akreditacije formalno priznaje da je neko tijelo ili osoba kompetentna za obavljanje određenih zadataka u području ocjenjivanja usklađenosti, a bez akreditacije Badnjević i Verlab su trenutno nekompetentni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo