19°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

29.11.2020 / 20:00 BiH - Afera 'Potkivanje II'

Tegeltija članove VSTV-a poziva na konsultacije u Banja Luku

Tegeltija članove VSTV-a poziva na konsultacije u Banja Luku
Foto: Istraga.ba

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija pozvao je večeras članove VSTV-a da u srijedu navečer u Banja Luci održe “konsultativni sastanak”, nakon čega bi bila održana i vanredna sjednica Vijeća na kojoj bi se razmatrao slučaj “Potkivanje II”.



- Poštovani članovi VSTS, sjednicu VSTS sam planirao za četvrtak ili petak sljedeće sedmice, kako god vam više odgovara. Zbog specifičnosti situacije s jedne strane i epidemioloških razloga s druge strane, prije svega bih zamolio da čujem vaš stav u pogledu načina održavanja sjednice ( uživo ili on line). S tim u vezi, zamolio bih vas takođe za stav o potrebi održavanja pripremnog sastanka dan prije održavanja sjednice. Vaše stavove želim da imam u vidu prije donošenja odluke o održavanju sjednice i eventualno pripremnog sastanka koji bi se održao u Banja Luci u srijedu, u zgradi Osnovnog suda koji ima izuzetno veliku centralnu sudnicu u kojoj se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere. Također želim da vas obavijestim da procjenjujem da postoji ozbiljna mogućnost da su prostorije VSTS kompromitovane neovlaštenim i nezakonitim uređajima za audio-video snimanje te vas molim da to imate u vidu ukoliko boravite u prostorijama VSTS dok naredne sedmice ne obezbjedimo pregled svih prostorija VSTS od strane SIPE. Raniji pregled je vršila OSA BIH, napisao je Tegeltija članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Prema informacijama, Tegeltija na sastanku u Banja Luci želi “lomiti” pojedine članove VSTV-a koji mu do sada nisu pružili podršku nakon što je objavljan snimak na kojem se čuje kako predsjednik VSTV-a sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom dogovara imenovanje njene sestre za sudiju. Objava tog snimka izazvala je reakciju OHR-a i Ambasade SAD-a, a Tegeltija je nakon toga, obavijestio javnost da je “ugrožen u Sarajevu”. Milana Tegeltiju, do sada, otvoreno podržava pet od ukupno petnaest članova VSTV-a.

- Poštovani, neargumentovani napadi iozneseni u medijima na integritet predsjednika VSTS-a  smatram istovremeno napadom na instituciju VSTS i dodatnim pritiskom na njegove članove i pravosuđe BiH u cjelini, obavijestila je članstvo VSTV-a Jadranka Stanišić.

Njen suprug advokat Slobodan Stanišić zajedno sa Milanom Tegeltijom učestvovao je u arbitriranju u nekoliko slučajeva u Republici Srpskoj. Nakon toga, Jadranka Stanišić je postala članica VSTV-a BiH.

- U potpunosti se slažem sa koleginicom Jadrankom i zato ne smijemo dozvoliti da podlegnemo bilo čijem pritisku, napisala je članica VSTV-a Željka Radović.

Radovićeva je trenutno glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva u Doboju. Ona je prvo bila članica VSTV-a, da bi, potom, kada joj je istekao mandat glavne tužiteljice u Doboju, podnijela ostavku u VSTV kako bi mogla biti ponovo birana u Doboju. Nakon ostavke u VSTV je izabrana za glavnu tužiteljicu u Doboju, a VSTV je, odmah, raspisao konkurs za mjesto u VSTV-u koje je bilo upražnjeno njenom ostavkom. Željka Radović se, potom, prijavljuje na konkurs za poziciju na koju je podnijela ostavku i ponovo postaje članica VSTV-a.

Poput Jadranke Stanišić i Željke Radović, Tegeltiju su podržali još Duška Bogojević, Monika Mijić i Dragomir Vukoje. To znači da Tegeltija u ovom trenutku, uključujući i svoj glas, ima podršku šestero članova VSTV-a. Na drugoj strani je devet članova VSTV-a, što znači da ne postoji dvotrećinska većina za njegovu smjenu. Presudnu ulogu, prema informacijama Istrage, odigrat će Monika Mijić koju Tegeltija i drugi ucjenjuju sumnjivim pravosudnim ispitom zbog kojeg se morala povući i iz utrke za sudiju Ustavnog suda FBiH piše Istraga.

(Istraga.ba)

Izdvajamo